Foto: Emma Mattsson
Gräddtårta med citronkräm och likör- och jordgubbslag
Gräddtårta med citronkräm och likör- och jordgubbslag – Det viktigaste är naturligtvis hur en rätt smakar! Men det är inget minus om den är fantastiskt snygg också. Här kommer en tårta som har allt. Den är snygg, god och är laddad med massor av härliga jordgubbar, säger Paolo Roberto.
Till receptet behövs en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. För en större tårta kan receptet dubblas och kakan gräddas i en liten långpanna.
Gräddtårta 1 tim 30 min 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner Ingredienser Tårtbotten 6 ägg 1.3 dl socker 1.5 dl vetemjöl 1.3 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver solrosolja, eller majsolja (för smörjning av bakform) Citronkräm 1 citron 1 dl vispgrädde 4 äggulor 4 msk strösocker 4 msk vetemjöl 5 dl mjölk, 3% 1 msk citronsaft 1 tsk vaniljsocker Jordgubbslag 1.5 l jordgubbar, färska (750 g) 1 dl strösocker 2 dl strega eller fruktlikör Dekoration 2 dl tårtsmulor, se nedan 5 dl vispgrädde 200 g savoiardikex Gör så här Sätt ugnen på 175 grader. Tårtbotten: Skilj äggulor från äggvitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och äggulor med socker till en pösig smet. Rör ner båda mjölsorter och bakpulver i äggulesmeten. Vänd försiktigt i de uppvispade äggvitorna i äggulesmeten. Häll smeten i en smord form, cirka 20 centimeter i diameter. Grädda kakan i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen. För att få en jämn gräddning och maximal höjd på kakan ska ugnsluckan inte öppnas under tiden för gräddningen. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Jordgubbslag: Skölj och rensa jordgubbarna till lagen. Skär i små bitar och blanda dem med socker och fruktlikör i en skål. Rör om och ställ åt sidan. Citronkräm: Skala den gula delen av citronskalet med en potatisskalare eller en vass kniv. Räkna citronskalen, för att hålla reda på att alla skal följer med när de ska plockas ur den färdiga krämen. Vispa grädden till ett fast skum och ställ åt sidan. Blanda äggulor, socker, mjöl, mjölk, citronsaft, citronskal och vaniljsocker i en kastrull. Ställ kastrullen på låg värme. Rör oavbrutet tills krämen tjocknat. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka upp citronskalen och låt krämen kallna. Vänd sedan försiktigt ner grädden i citronkrämen. Fyllning och dekoration: Dela kakan i 3 bottnar. Gröp försiktigt ur lite av innanmätet, i bottnarna, cirka 1,5–2 deciliter smulor. Spara tårtsmulorna för dekoration. Skeda över 1/3 av jordgubbslagen på varje tårtbotten. Bred sedan 1/3 av citronkrämen på varje botten. Vispa grädden till dekorationen fast. Bred eller spritsa den på tårtan. Strö över de urgröpta tårtsmulorna. För att få en riktig festtårta, dekorera med savoardikex runt om. (eventuellt avkortade så att de står i nivå med tårtans överkant och med kexets runda sida upp). Av: Nina Kindbro
LÄS VIDARE