Läs kocken Mattias Larsson svar på frågor om julmat
”Fredagskocken” svarade på frågor och delade recept och tips
Det drar ihop sig till årets stora mathelg och det är full fart i många kök.
Kocken Mattias Larsson svarade på massa frågor om julens matlagning och delade med sig av sina bästa tips och recept.
Nu kan du läsa alla hans svar och tips på hur du löser julmaten bäst!
Julmatsproffset Mattias Larsson, även känd som fredagskocken, svarade i chatten på läsarnas frågor om julmat – se dem nedan!
Läs alla frågor och svar av Mattias i chatten, för att läsa alla svar behöver du vara inloggad.
Tack för alla spännande frågor idag! Lycka till med julmaten och så önskar jag er en riktigt god jul!
Mattias
- Mattias Larsson
Jag lovade att återkomma med mitt köttbullsrecept och här har ni det, och kan se när jag gör mina julköttbullar
https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/0nzQMJ/sa-gor-du-perfekta-julkottbullar
Hur gör man en god sillgratäng med jultouch?
TrananHej.
Det var så länge sen jag åt sillgratäng att jag nästan glömt bort det, det kanske är dags även för mig att göra igen :)
Ett bra tips för smaksättning är att använda sig av de mer klassiska "julkryddorna" så som t.ex. lite nejlika och kryddpeppar, de kan få allt att smaka jul :)
Mattias LarssonHej :-)
Jag undrar hur man får till sådana små söta revbensspjäll. Är det långkok och sedan grill eller hur gör man? Det ska inte vara långa tunna och smala utan små fyrkantiga revbensspjäll man fick när man var liten. Hittar aldrig sådana i butiken.
ChristinaHej.
Är det små kamben du tänker på kanske?
Oavsett vad jag lagar för typ av revben så kokar jag de först och sen häller på någon god glaze och efter det ugnsbakar. Saftigast och mest smak :)
Mattias LarssonHej Mattias,
Temperatur på ugnen vid Janssons frestelse, mest krämig???? Brukar köra 135 grader men de andra runt bordet säger 175 grader….varmluft kör jag….vem har rätt???
StefanSAlla ugnar är ju olika så det är svårt att säga. Förr i tiden bakade jag min Jansson på 175 C men nu för tiden kokar jag alltid min potatis och lök med mjölk, grädde och ansjovis tills den nästan är klar. Då häller jag upp den i en ugnsfast form och strör på ströbröd och smör och sen gratinerar jag den. Det blir så superkrämigt och gott!
Mattias Larsson
Fakta: Mattias Larsson
- Mattias är kock och kokboksförfattare.
- Han har ett eget mat-tvprogram ”Garanterat gott” tillsammans med sin fru, bakbloggaren Cecilia Hagerling Larsson där de bjuder på härlig matlagning hemma i köket på Rådmansö.
- ”Garanterat gott” sänds på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Oxfilé och krämig potatisgratäng med cheddarost





1 h 10 min
Lyxa till pizzan





2 h
Chatta om julens godaste drycker
Så steker du extra god kyckling





30 min
Oxfilé med baconstekt savoykål





1 h 40 min
Glöggmingel i chatten med Sofia Henriksson
Vad ska du laga i helgen? Chatta med Markiz
Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny
Lyxig förrätt med råraka med hummerröra





30 min
Sotad sparris med kryddig smetana, brynt smör och ägg





25 min
Torka, rosta och njut!
Kockens smarta knep för krämigare äggröra
Räkor – så vet du vilka du ska välja
Knepet med färsen för den bästa hamburgaren





45 min
Kockens guide till rätt köttfärs
Janssonkris – då säljer han ansjovis för 500 kr

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet
Chatt om julgodis med Cecilia H Larsson





45 min
Läs chatten med budgetproffset om billig mat
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Tareq Taylors bästa kokböcker
Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”
