Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Grilla kött, fisk och grönt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kommersiell text (läs mer här)

Entrecote, laxfilé, palsternacka och kryddor.

Allt går att grilla med rätt recept och lite inspiration.

Här är årets 7 tips på böcker för en extra spännande grillsommar.

Grilla på riktigt

Det är inte svårt att grilla – inte när man vet hur man ska göra och varför. I den här boken lär du dig att ta kommandot över din egen grill, att äntligen få kontroll över temperatur, glöd, olika grilltekniker som direkt och indirekt grillning och varmrökning och metoder för att sätta härlig röksmak på dina råvaror. Den är späckad med fantastiskt välsmakande recept för olika typer av styckningsdetaljer, fisk, skaldjur, grönsaker och desserter – och dessutom med alla tips och goda råd du behöver för att ta ditt grillande till helt nya nivåer. Räkna med aha-upplevelser! Per Ehrlund är en Sveriges mest anlitade och rutinerade grillinstruktörer, som med glimten i ögat inspirerar med sina genuina kunskaper i grillandets konst. Han har vunnit flera utmärkelser i olika BBQ-tävlingar, bland annat Årets Grillkock, och även kommit på en hedrande andraplats i Grillmästarna på tv år 2013.

Till shoppen

Grilla grönt

Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga. I den här boken får du mer än 80 recept på allt från snabbt halstrade primörer till indirekt grillade rotfrukter, bakade pajer och matiga gratänger, efterrätter, röror och tilltugg. Allt tillagat på grillen. Här finns något för alla – nybörjaren och grillveteranen – samlat i den enda grillboken du behöver i sommar.

Till shoppen

Fredagskockens bästa grilltillbehör

En bra råvara räcker långt i sig själv – men det som verkligen tar grillkvällen till nya höjder är allt det goda runtomkring. Allt det som gör smakupplevelsen och njutningen så mycket större: grilltillbehören. Här hittar du mängder av spännande recept på marinader, rubs, örtoljor och glaze som ger gudomlig smak och låter dig variera köttet, kycklingen eller fisken. Här finns också fantastiska aromsmör, krämiga såser, mumsiga röror, picklade grönsaker, bästa grillbröden och inte mindre än tio varianter på pesto. För att inte tala om alla härligt matiga sallader – både sådana med grillat grönt som du lagar tillsammans med annat på grillen, och sådana som du kan förbereda i god tid innan i köket. Slösa med tillbehören och duka upp en hel grillbuffé av ljuvliga smaker!

Till shoppen

Grill

Smaken av grillat är fantastisk. Den dova rökigheten är kraftfull, mångtydig och njutbar. Överallt i världen lagar man mat över glöd. Detaljerna varierar, men de där härliga rökbrynta, rostade smaktonerna är likadana. Ingredienserna kan marineras, torrkryddas, rimmas. Man kan rökgrilla rejäla stekar under lock i timmar. Snabbfräsa små spett på några minuter. Pensla med basting eller glaze. Grilla med rökspån och färska örter – eller med vin eller vatten som ångar vid sidan om det glödande kolet. Bokens många recept är hämtade från hela världen. Koreanska bordsgrillade lövtunna skivor av marmorerad entrecote samsas med sötstark och saftig barbecue-bringa från Texas. Här finns förfinad saffranskyckling från Iran, argentinsk asado, braii från Sydafrika, fransk lammstek och kebab. Här finns allt från hela menyer till enklare tillbehör och mycket värdefull grillkunskap - en perfekt hjälpreda under hela grillsäsongen.

Till shoppen

Morberg grillar

"Så fort det är sol ska det grillas. Varför? Därför att vi gillar lite utmaning och ursprung. Och vi känner oss som kungar i eget rike när vi står där en vindstilla kväll i ångorna från varm sommarjord med ett glas vin och en lååång stekspade i nyporna. Dofterna som sprider sig synbart och retar varenda grannes grillsug. Här finns utrymme för värstingmätning också. Vem har den största grillen? Vem har den snabbaste? Vem har den minsta? P.S. Jag har lagt till några nya recept också, Salade de Bouef och en grillad lax med chèvre." Så beskriver Per Morberg sin egen kokbok, fullmatad med recept och inspiration för en härlig grillsommar.

Till shoppen

Pizza - Grädda, grilla, njut

Kokboksförfattaren och matskribenten Lena Söderström tar sig här an en riktig matklassiker och visar med stor inspiration och steg för steg hur man gör världens bästa pizza hemma i sitt eget kök (eller grill). Först ett urval krispigt goda pizzadegar och flera smarta snabbalternativ när man är sugen på pizza, men inte känner att man har tid att vänta på en deg som jäser. Sedan de bästa hemlagade tomatsåserna med olika kryddningar – från klassisk tomatsås till putanesca- och enchiladasås – och de perfekta pestoalternativen. Slutligen en veritabel buffé av toppingar och tillbehör att kröna sin pizza med. Här finns recept på riktiga pizzaklassiker – margherita, mafioso, bianca, quattro stagioni – och moderna alternativ med oväntade smakkombinationer och spännande påläggsförslag. Perfekt för att laga till en riktigt smaskig pizza på grillen i sommar.

Till shoppen

Extra-tips: Tareq Taylors kyckling

Tareq Taylor slår ett slag för kycklingen och allt den kan användas till! Tillaga den hel, i bitar, som filé eller färs. Grilla den på spett, lägg i en mustig gryta eller woka på asiatiskt vis, eller gratinera och fritera den. I boken hittar du de bästa recepten till fest, vardag eller som fast food. Klassiker som flygande Jakob, currykyckling, coq au vin, jerkkyckling och tom ka gai varvas med nya favoriter som kycklingtacos, chicken gumbo och pollo tonnato. Tareq Taylor delar med sig av sina kockkunskaper och du får lära dig hur du styckar en kyckling, hur du kokar buljong på skrovet, hur du får det allra knaprigaste skinnet och vilka kryddor som passar perfekt till just kyckling.

Till shoppen

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Grillning

Recept

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillprylar: Så blir grillningen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta köksprylar: 3 bra tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Kalle Moraeus: Så blir du en mästare vid grillen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grilltillbehör: Allt du behöver för grillningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pizzaugn: Bästa tipsen för att grilla pizza

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstmat: Kokböcker med goda grytor och långkok

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Spara tid och laga all mat i en form

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grytor och kastruller – bra tips till köket

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Allt du behöver till klassiska fredagsmyset

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Välkommen till tv-kanalen Godare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Så äter svenskarna 2021 – detta äter vi helst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Snygga ölglas: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Knivar: Bästa tipsen

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Laga mat med räddade grönsaker

Här är svenskarnas favoritkök