Goda marinader till kött, fisk och grönsaker

Så lyckas du bäst med grillning

Kött, kyckling, fisk eller grönsaker, allt blir godare efter ett dopp i en marinad.

Att göra egen marinad är inte svårt. Välj en grundsmak, lägg till olja och några olika smaksättare och den är färdig att använda.

Här är tre smakrika marinader till dina grillade rätter.

Honungsdoftande bbq-marinad

  • 1 dl bbq-sås, gärna rökig
  • 0.5 tsk balsamvinäger
  • 0,5 citron (saften från citron)
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Sweet chili-marinad med ingefära

  • 1 dl sweet chilisås
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 bit ingefära, finhackad
  • 0,5 lime rivet skal och saft
  • 2 msk olivolja

Fläder-marinad med citron och chili

  • 0.5 dl japansk soja
  • 0.5 dl rapsolja
  • 0.5 röd chili, finhackad
  • 1 msk flädersaft, koncentrerad
  • 1 msk citron, pressad saft

Oväntade tipset – kaffe på köttet!

Det är de fina rostade och beska tonerna du vill ha fram i köttet och de smakerna finns också i kaffe, tipsar kocken Mattias Larrsson: ”Så en skvätt kaffe eller espresso över köttbiten innan du grillar”.

Glaze, rub eller marinad?

  • Marinad gör du några timmar innan grillningen, gärna dagen innan. Lägg i köttet och låt det gotta till sig. Pensla på mer marinad under tiden du grillar.
  • Glaze penslas på i slutet av grillningen på båda sidor för att ge extra god smak. Glazen är ofta trögflytande, kryddig och söt. Det söta, socker eller honung, bränns lätt så pensla strax innan köttet är färdigt.
Äntligen grill – här får du bästa tipsen så att du lyckas med kött, lax och grönsaker.
Äntligen grill – här får du bästa tipsen så att du lyckas med kött, lax och grönsaker.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN