Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart

Strategier, tips och recept – knep som gör vardagsmaten godare

Av: 

Elisa Amorelli

Matbloggaren Kristina Risberg ger sina bästa tips för att göra hemmalunchen lite godare och lite smartare.
Matbloggaren Kristina Risberg ger sina bästa tips för att göra hemmalunchen lite godare och lite smartare.

Matsmarta onsdag

Tröttnat på trista hemmaluncher? 

Matbloggaren Kristina Risberg vet hur du lyckas göra de både godare - och mer klimatsmarta. 

Filmjölkslunch måndag. Och tisdag. Och onsdag…?

Många hemmajobbare har tappat både lust och inspiration till att laga bra mat mitt på dagen. 

– Men får man bara in rätt tänk och rutin så är det jättelätt att lyckas, säger matbloggaren Kristina Risberg.

Lunch på max 15 minuter

Efter att ha jobbat hemifrån i snart 15 år har hon blivit proffs på att variera lunchen. Hemligheten är att använda rester, veta hur man sätter ihop olika smaker - och inte lägga mer än 15 minuter på att tillaga maten. 

– Lunchen blir liksom dagens höjdpunkt. Den är också en viktig del av belöningssystemet, man blir en bättre människa av att göra något vettigt av den, säger hon. 

Koka olika saker i samma vatten

När pandemin slog till och många började jobba hemifrån insåg Kristina Risberg att behovet av lunchinspiration skulle bli stort. Då fick hon en snilleblixt - att starta bloggen Lunchhemma.se.

– Den blev direkt en succé. Är man van att äta lunch på restaurang behöver man främst lära sig att planera. Som att slå på ugnen i tid. Att koka olika saker i samma vatten för att spara tid och disk. Och att införskaffa en stavmixer och mandolin.

Svinnsmarta luncher

Kristina Risberg lagar mest gröna luncher och använder mycket matrester för att minska på svinnet. 

– Eftersom jag jobbar en del med mat och hållbarhet ute ”i verkligheten” är matsvinn en hjärtefråga. Nästan alla mina luncher är svinnsmarta, säger hon.

  • Varför är det viktigt att lunchen är svinnsmart? 

– Att slänga mat är respektlöst mot den som framställer maten och mot miljön, det går åt enormt mycket energi till att odla den. Dessutom har man ju betalat för råvarorna. 

Att som hemmajobbare få in miljötänket när man lagar lunch kan kännas omständligt. Men det är tvärtom jätteenkelt, enligt Kristina. 

Här ger hon sina sex bästa tips på hur du snabbt kommer igång.

Sex steg till en klimatsmartare hemmalunch

  • Spara alla matrester. Och då menar vi verkligen alla. Inte ens en tredjedels korv är för lite. Eller två matskedar makaroner. Det blir smul på en soppa eller toast.
  • Lär dig använda bönor och baljväxter. Du kan antingen rosta dem, mosa och göra goda krämer i quesadillas. Eller mixa till en god soppa. Prova olika sorters kryddor, spiskummin, oregano och timjan passar utmärkt.
  • Ta tillvara på brödet. Gör krutonger av överblivet bröd och krydda upp med citronskal, chili eller örter. Det blir en perfekt topping till sallad, pasta och soppa. 
  • Köp mat med lång hållbarhet. Olika sorters kål är ett exempel som håller länge i kylen, och kan användas till hur många olika rätter som helst.
  • Ät mindre kött. Du behöver inte sluta helt, men använd kanske en fjärdedel av korven istället för hela - du får fortfarande mycket smak, men mindre klimatpåverkan.
  • Krydda svenska råvaror med exotiska kryddor. Rödbetor och palsternacka passar exempelvis jättebra med kryddor från Mellanöstern.
  • Gör din lunch portionsvis. Blanda ihop det du ska äta till lunch direkt på tallriken så att det räcker till exakt en portion. 

Tre snabba och klimatsmarta lunchrecept 

Behöver du mer inspiration? Här kommer tre av Kristinas bästa recept. Rätterna tar max en kvart att tillaga och innehåller antingen rester eller råvaror som ofta är skonsammare för klimatet. 

Brynt potatisgnocchi med svartkål och nötter.

1. Brynt potatisgnocchi med svartkål och nötter.

Det här är en supersnabb lunch perfekt för fullspäckade jobbdagar. Koka gnocchi i en minut och häll sedan över de direkt i en stekpanna med lite nötter och svartkål. Stek tills gnocchin blir lätt brynt. Lägg upp i en skål och riv citronzest och kanske lite ost över. Klart!

Mac and cheese-soppa.

2. Mac and cheese soppa.

Den här rätten kan du göra med vilken pasta som helst, vilken ost som helst och vilken soppa som helst. 

– Personligen tycker jag att jag lyckades med ett genidrag när jag fick ihop den här lilla rätten. Jag hade gjort en jordärtskocksoppa dagen innan och la bara till lite ost och pasta, säger Kristina.

Grillat surdegsbröd med kimchi och gruyerè .

3. Macka med kimchi.

Det här är en lite oväntad men god kombo - kimchi och gruyerè. Allt du behöver är surdegsbröd, kimchi och gruyerè (eller annan ost).

– Jag vet att det låter knäppt men det här är det bästa jag vet just nu. Mellan två skivor surdegsbröd i en grill eller stekpanna är det faktiskt oslagbart!

Vill du göra egen kimchi? Recept hittar du här. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Till shoppen
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Kimchi – så gör du den koreanska delikatessen

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Lunchrecept

MER OM GODARE

Sväng ihop en värmande soppa

Matiga mackor till middag

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Veganskt mat – direkt på grillen

Så blir du en klimat-kreativ kock

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

Kocken Jessica Frej: ”Favoritlunchen tar fyra minuter att laga”

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

1.2.3.4.5 – vego!

Hur får man barnen att äta mer vego?

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Spara tid och pengar – satsa på matlådan

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Här är maten som kan frysas

Får jag inte dessert blir jag arg!

Här är Markiz härliga matresa

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips