Chatta med vinexperten om helgens drycker

Sarah Lindstrand Mboge ger sina bästa tips

Äntligen helg! Det firar vi gärna med ett glas vin till middagen, men hur väljer man ett som passar? Vilka trendar just nu – och hur imponerar man på vinsnobbiga vänner?

Experten Sarah Lindstrand Mboge svarade på läsarnas frågor i chatten.

Lönen har trillat in på kontot, det är snart slut på januarieländet och helgen är här – vilken bra kombination! Äntligen går vi mot ljusare tider med massor av nyheter på vinhyllan.

– Nu vill vi ha lätta och ”juicigare” sorter. Speciellt till våren så vill vi starta med något friskt och härligt, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och vinexpert här på Godare.

Vinexpertens spaning – här är trenderna 2022

 

Men vilken flaska passar bäst till just din helgmiddag? Hur smakmatchar man de olika druvorna? Och vilket italienskt vin passar bäst som sällskapsvin?

Här nedan kan du läsa alla Sarahs svar i chatten.

Skriv inlägg
 • Sarah Lindstrand Mboge

  Tack för idag. hann tyvärr inte svara på alla era frågor. Ha en fin helg!

 • Vad säger du om italienska viner generellt och om du har nåt italienskt favoritvin, vilket är det? Älskar och saknar Italien där jag tillbringat mycket tid tidigare i mitt liv, men av någon anledning får jag känslan av att italienska viner har lägre status bland vinkännare. De lyfts sällan fram bland rekommendationer o.d. om det inte handlar om enbart italienska viner. Varför är det så?

  Eva

  Hej Eva!

  Finns så mycket gott från Italien och tycker personligen att det är många som är vinintresserade som är grymma på italien :)

  Jag gillar arianna occhipinti, cos, trediberri, cascina della rose bland annat.

  Trevlig helg!

  Sarah Lindstrand Mboge
 • Vilken Beaujolais gillar du ?

  Per

  En anledning till varför jag blev kär i vin är pga Foillard som gör vin i Beaujolais! Pappa Foillard går att importera via winetrade.se och sonen foillard har sina viner hos dryckesbutiken. :)

  Sarah Lindstrand Mboge
 • Vilket/vilkabubbel bör man alltid ha hemma? 🥂

  Sarah

  Hej Sarah!

  Tycker man alltid ska ha ett budget, mellan och bra bubbel hemma (!) sen är det såklart alla inte har det intresset eller möjligheten att ha det, men här kommer iaf lite olika bubbel-favvisar:

  http://dryckesbutiken.se/producers/val-frison/

  https://www.systembolaget.se/produkt/vin/raventos-i-blanc-9263401/

  https://www.systembolaget.se/produkt/vin/clotilde-davenne-772501/

  https://www.systembolaget.se/produkt/vin/loxarel-a-pel-747001/

  Trevlig helg!

  Sarah Lindstrand Mboge
 • Tror du många dricker vin ur fel glas? Det är ju stor skillnad på ett mjölkglas och ett bra vinglas.

  Emil

  Det tror jag - men det kan ju vara härligt att dricka ur ett vanlig glas ibland också :)

  Sarah Lindstrand Mboge
Sarah Lindstrand Mboge
Sarah Lindstrand Mboge

Lär dig allt om vin med Godares vinskola

Vill du lära dig ännu mer om vin? Missa inte Godares vinskola, där Sarah guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt på vinhyllan.

 1. Så smakar man vin på rätt sätt. Hur smakar ett defekt vin? Hur mörkt ska ett gammalt vin vara? Här visar vi hur man enkelt smakar av vin för bästa upplevelsen.
 2. Dekantera och lufta vin – så gör du. Vin som luftas och dekanteras blir både mjukare, får mer doft – och bättre smak.
 3. Så öppnar du en flaska bubbel. Brukar du bara poppa flaskan? Gör inte det! Då försvinner bubblorna för snabbt. Här visar Sarah Sarah Lindstrand Mboge hur du istället ska göra.
 4. Hur mycket vin ska man hälla i glaset? En skvätt, hälften av glaset – eller generöst hela vägen upp? Beroende på hur mycket vin du häller i glaset, och vilket typ av glas du dricker ur så påverkas smaken och doften.
 5. Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork? Skruvkork, naturkork, kapsyl, glaskork eller diamkork. I det här avsnittet förklarar Sarah varför har olika viner olika typer av förslutningar?
 6. Allt du behöver veta om naturvin. Det trendiga naturvinet syns flitigt i Instagramflöden och vid middagsbjudningar. Men hur smakar vinet? Är det fritt från sulfiter? Och är det sant att man blir mindre bakfull på naturvin?
 7. Så väljer du rätt vin på restaurang. Vilket vin passar bäst till maten? Här berättar vi hur du ska göra för att få gott vin på restaurangen.
 8. Så läser du av vinetiketten. För att bli en skicklig vinkännare kan det vara bra att enkelt kunna läsa av vinetiketten. Vad betyder crianza? Vilket år plockades druvorna?
 9. Så mycket socker är det i champagne. I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah igenom hur mycket socker det finns i olika sorters champagne.
 10. Så väljer du rätt glas till rätt vin. Stora glas till rödvin. Mindre kupor till vita varianter. Så långt är de flesta med. Men det finns otroligt mycket mer att lära sig om vinglas än så.
 11. Så kyler du flaskan snabbt. Många är vi som har stått med en flaska vin som vi vill servera kall NU. Nästa gång det händer kan du ta till något av de här knepen.
 12. Så öppnar du vinflaskan bäst. Vilken vinöppnare är bäst? I det här avsnittet visar Sarah hur man enklast öppnar vinflaskan – med eller utan öppnare.
Publisert:

LÄS VIDARE