Laga god mat av räddade grönsaker

Tipsen: Så ser du om grönsaken kan ätas eller inte

Publisert:
Helena Nordin räddar mat.

Bara för att broccolin är lite ledsen behöver den inte slängas.

Det vet Helena Nordin – som aktivt köper gamla grönsaker, tillagar och säljer dem i sin food truck i Göteborg.

– Det blir absolut ingen skillnad på smaken, säger hon.

”Här lagar vi mat med räddade grönsaker”.

Så står det på skylten som får många kunder att rynka på näsan.

– Usch, menar du att ni lagar mat på gamla grönsaker? Nej tack, säger folk ibland som går förbi, berättar Helena Nordin som driver en food truck.

Men när hon sedan förklarar för skeptikerna vad räddade grönsaker innebär brukar de allra flesta ändra sig – och beställa en wrap eller bowl genom luckan.

– Då märker de också att man inte känner någon skillnad i smaken. Det är alltid kul när man kan vända över någon till att bli en ”grönsaksräddare”, säger Helena Nordin.

En miljö-nörd

Hon är utbildad kock, men efter flera år i restaurangbranschen blev hon trött på hur mycket ätbar mat som slängdes. Hos grönsakshandlare kunde det slängas 10 lådor tomater, 15 säckar potatis – varje dag.

– Det är fruktansvärda mängder. Jag har alltid varit en ”miljö-nörd” och fick bara nog en dag. Det är skandal att ett så medvetet och upplyst land som Sverige ska vara ett av de länder som har störst matsvinn.

Dagens fångst: broccoli, blomkål, sparris och cocktailtomater.

Rescued food – räddad mat

När hon 2015 startade en food truck i Göteborg blev det därför fokus på att laga mat med så kallad ”rescued food”– räddad mat. Tillsammans med sin man och dotter åker hon nu runt till grönsaksleverantörer och köper sådant som annars hade hamnat i soporna.

– Det blir lite mer jobb, men det är det värt. Det kan vara tre dåliga tomater i en hel låda med fina som leverantörer annars slänger för att de inte har tid att rensa, säger hon.

Tomatsallad med rostad sparris och blomkål

Under morgonens ”räddniningstur” till grönsakshandlaren hittar Helena
cocktailtomater på kvist, sparris, sockerärtor, broccoli, blomkål, rödlök, rödkål, melon, lime och vitlöksgroddar.

– Av det vi räddade den här gången ska vi göra en tomatsallad med rostad sparris och blomkål.

Sockerärtor och broccoli blancheras och löken och kålen blir härligt picklade.

– När vi gör bowls brukar vi försöka få olika färger och texturer på grönsakerna. En del rostar vi, en del blancherar vi, en del picklar vi. Det blir roligare så.

Helena i ”Nennas food truck”.

Några av cocktailtomaterna från dagens fångst är lite skrynkliga, så de kokar Helena och dottern Ebba tomatsås av. Lök och vitlök får fräsa i lite olja. På med tomaterna och låt puttra i minst en halvtimme.

– Nu kommer vi ha supergod tomatsås som vi kan ha på hemgjord pizza eller göra tomatsoppa.

Grönsakerna som går att rädda

Hårda grönsaker är i regel lättare att rädda än mjuka grönsaker. Groddar och sådant som ”blir dåliga på riktigt” rekommenderar hon inte heller att man försöker rädda, om man inte är riktigt kunnig på området.

– Gurka är också bland det svåraste att rädda, den blir snabbt oätbar, säger Helena.

Desto bättre går det med de här grönsakerna:

  • Vitkål
  • Morötter
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Melon
  • Svamp
  • Sparris
  • Tomater

Alla kålsorter är tacksamma att rädda. Det är väldigt sällan de inte är fräscha inuti, bara man skalar bort några lager.

Likadant är det med broccoli. När ”träden” börjar skifta färg så skär Helena bara bort det gula och använder stjälken.

– Den är jättegod att riva och ha i sallader, eller koka någon minut så att den får en fin grön färg. Lägg sedan i marinad så håller broccolin upp till en vecka i kylen.

Alla kålsorter är tacksamma att rädda.

Hur ser man om en grönsak är rutten?

Om en grönsak har mögel på sig, alltså att den är lite ”luddig” så är den rutten.

– Om du till exempel hittar vitkål som är brun, mjuk och lite slemmig så är den bara att hiva. Men är kålen brun och lite torr – då skär man bara bort en bit så ska du se att den ser jättefint ut under det torra, säger Helena.

  • Är grönsaken möglig och slemmig = släng.
  • Är grönsaken torr och skrynklig = behåll

Vilket är ditt bästa svinntips?

– Alla människor kan ta det lilla ansvaret. Gå inte efter bäst-före-datum utan ät upp det du har hemma. Om du smakar på mjölk som är sur och sedan spottar ut den blir du ju inte sjuk. Så våga smaka mer och lita på dina smaklökar och luktsinne.

Räkbowl med grönsaker, misomajo och sesamris
(2)

Räkbowl med grönsaker, misomajo och sesamris

Av dagens räddade grönsaker trollade Helena ihop en den här goda bowlen med misomajo och sesamris. Toppa med räkor, kyckling, feta, eller vad du nu har hemma.

Räkbowl med räddade grönsaker och misomajo
Blomkålssoppa av räddade grönsaker
(1)

Blomkålssoppa av räddade grönsaker

Grönsaker som börjar bli dåliga är perfekta att rosta och mixa till en god soppa. Använd till exempel räddad broccoli, jordärtskockor, romanesco, palsternacka eller någon annan rotsak du tycker om.

Helenas krämiga soppa med räddad blomkål och morot.

Helena Nordin

  • Ålder: 48 år
  • Yrke: Kock. Driver Food trucken ”Nennas Food truck”.
  • Bor: Torslanda
  • Ser fram emot: Att få barnbarn
  • Favoritgrönsak att rädda: Jordärtskockor och blomkål
Laga god mat av räddade grönsaker
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.