Foto: STEFAN WEITTANEN
Provensalsk fisksoppsgryta
Provensalsk fisksoppsgryta
4,6 (7 röster)
Franska smaker och fisk, det vattnas redan i munnen. Blanda olika sorters fisk både för smaken och för ögat, och det blir en härlig fisksoppa.
Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic).
Foto: Stefan Weittanen.
Provensalsk fisksoppsgryta
Ingredienser
- 700 g grytbitar av fisk, gärna av flera sorter (t ex lax, torsk, kolja, sej)
- 10 blåmusslor
- 3 dl skalade räkor
Grytbas
- 1 knippe salladslök
- 1 fänkål, liten
- 3 vitlöksklyftor
- 0.5 paket saffran, 0.25 g
- 7 dl vatten, kokande
- 3 msk olivolja
- 2 dl grillad paprika, hemlagad eller köpt på burk
- 1 tärning fiskbuljong , eller hönsbuljong
- 0.5 tsk paprikapulver
- 0.3 tsk chiliflakes
- 400 g krossade tomater
- salt
Till servering
- 2 msk persilja
- vitlöksmajonnäs
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Fisktagine i lergryta
1 h
Fyra grymt goda grytor
Så lagar du fisk – som en stjärnkock
30 min
Sashimi – fräscht, enkelt och gott
20 min
Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott
Kyckling i krämig champinjonsås
45 min
Pasta med chorizo i tomatsås
30 min
Nasi goreng – asiatiska pytt i pannan
35 min
Rotselleri på tre sätt
40 min
Tofubiffar med havsbris
30 min
Bulgogi – så gör du den goda koreanska färsrätten
30 min
Bjud på restfest
Karim Rezaul – indisk mat i världsklass
Soppa – 5 favoriter för alla smaker
Gös – så steker du den goda fisken
20 min
Moussaka – Greklands goda gratäng
50 min
Helbakad rotselleri med vitlökssmör
1 h 30 min
Stekt piggvar med brynt smör och örtolja
40 min
Kebabspett – läckert kryddiga spett
25 min
Pankopanerad tempura
45 min
Kyckling i dillig sås
30 min
Sparrissoppa – len och god sparrissmak
30 min
Grönkålssallad med lax och avokado
15 min
Vad är skjuten fisk? Här är receptet
Fisktagine i lergryta
1 h
Fyra grymt goda grytor
Så lagar du fisk – som en stjärnkock
30 min
Sashimi – fräscht, enkelt och gott
20 min
Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott
Kyckling i krämig champinjonsås
45 min
Pasta med chorizo i tomatsås
30 min
Nasi goreng – asiatiska pytt i pannan
35 min
Rotselleri på tre sätt
40 min
Tofubiffar med havsbris
30 min
Bulgogi – så gör du den goda koreanska färsrätten
30 min
Bjud på restfest
Karim Rezaul – indisk mat i världsklass
Soppa – 5 favoriter för alla smaker
Gös – så steker du den goda fisken
20 min
Moussaka – Greklands goda gratäng
50 min
Helbakad rotselleri med vitlökssmör
1 h 30 min
Stekt piggvar med brynt smör och örtolja
40 min
Kebabspett – läckert kryddiga spett
25 min
Pankopanerad tempura
45 min
Kyckling i dillig sås
30 min
Sparrissoppa – len och god sparrissmak
30 min
Grönkålssallad med lax och avokado
15 min