Smala maten på julbordet

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2013-12-03

Skinka, korv, snaps och ägg – utbudet av frestande mat på julbordet är stort. Vad ska du lägga på tallriken för att be-

hålla både formen och hälsan? Här är svaret.

FROSSA I:

RÖDKÅL, GRÖNKÅL OCH BRYSSELKÅL

Grönkål är riktig supermat! De krusiga bladen innehåller dubbelt så mycket C-vitamin so

Foto: Björn Lindahl

m apelsiner, massor med A-vitamin, mer kalcium än mjölk och mycket järn. Även rödkål och vitkål är bra val, de innehåller stora mängder vitaminer och mineraler. De är också probiotiska, det vill säga de innehåller bakterier som är bra för magen. Perfekt i jultider när man unnar sig lite mer godsaker än vanligt. Brysselkål är lika bra, och innehåller mycket vitamin A, C, och E som hjälper till att hålla förkylningarna borta i vinter.

NATURELLA NÖTTER OCH MANDLAR

Foto: Magnus Liam Karlsson

Naturella nötter har många positiva egenskaper. De innehåller bland annat omättade fetter som är bra för både hjärtat och hjärnan. Bland de klassiska julnötterna finns flera riktiga näringsbomber: Mandlar är rika på e-vitamin, som får din hud att må bättre, och innehåller dessutom mycket kalcium. Valnötter är proteinrika och är en bra källa till vegetabiliskt omega 3. Hasselnötter innehåller en hel del magnesium, som är bra för muskler och skelett och perfekt för tränande människor. Mineralet boostar också hormonet serotonin, som gör dig glad och nöjd. De stora paranötterna innehåller mycket selen, en viktig antioxidant.

ÄGG

Ett ägg är som

Foto: Per Björn

en hel måltid, det innehåller nästan allt du behöver. De är mättande trots sin ringa storlek och belastar inte kalorikontot  särskilt mycket. Äggen innehåller mycket protein och en mindre mängd kolhydrater, förutom att de innehåller näst intill alla vitaminer och mineraler. Ägghalvor med räkor på är inte bara extra gott, du får också en extra dos protein!

LAX, SILL & LUTFISK

Lax är bland det nyttigaste du kan äta på julbordet. Köttet är rikt på bå

Foto: Björn Lindahl

de omega 3 och D-vitamin, som vi i Sverige ofta har brist på under vintern. Ta det lite lugnare med den gravade varianten, som innehåller en del socker, och den tillhörande hovmästarsåsen är rätt fet. Sill är också ett bra val då det också innehåller omättat fett och viktiga vitaminer. Välj helst de klara inläggningarna framför de gräddiga. Lutfisk är en däremot en mycket mager fisk, men väldigt proteinrik och dessutom basisk, vilket hjälper till att neutralisera syran den feta maten orsakar i kroppen.

JO, DU FÅR ÄTA…

POTATIS

Minska ner på köttet och ta en potatis till. Potatisar är mer än bara kolhydrater – de innehåller även flera olika vitaminer och mineraler.

Foto: Jonas Bilberg

JULSKINKA

 Skinkan är proteinrik, vilket gör att den mättar bra, och är dessutom fettsnål utan svål. Undvik dock att äta en brödskiva till varje skinkbit.

TORKAD FRUKT

Torkad frukt är ett sämre val än färsk frukt men de har ändå en hel del vitaminer och mineraler att bjuda på. De är också väldigt fiberrika och håller magen i trim, vilket kan behövas när man äter lite extra mycket. Torkade dadlar och fikon är vanliga bland julgodiset, och innehåller många godsaker för kroppen. Exempelvis innehåller fikon mycket kalcium, och dadlar är rika på B-vitaminer.

Foto: Jonas Bilberg

RÖDBETSSALLAD

Rödbetor  innehåller nitrat som ökar prestationsförmågan vid träning. De är också rika på kalium,  innehåller få kalorier och är i princip fettfria, men färdig rödbetssallad kan innehålla en del fett och tillsatser. Prova att göra hemma med turkisk yoghurt.

SPARSMAKA:

PRINSKORV

Foto: Colourbox

Prinskorvar innehåller bara runt 50–70 procent kött. Resten är fett, vetemjöl, socker, tillsatser och smakförstärkare. Välj hellre oprocessat kött.

JULDRICKA

Julmust innehåller ungefär lika mycket socker som läsk. Julöl och snaps bidrar också med många kalorier, och alkoholen gör skada på kroppen på flera sätt. Så drick med måtta. Rödvinsglögg innehåller antioxidanter från både rödvinet och kryddorna som ger den karaktäristiska smaken. Kanelen till exempel, hjälper till att sänka blodtrycket och kolesterolet. Tyvärr väger det inte upp för den stora mängd socker glöggen innehåller - ungefär fem sockerbitar per deciliter. Bättre blir det om du i stället gör din egen glögg med kryddigt te som bas, och låter kryddor och äppeljuice ge smak och sötma.

Vörtbröd

Foto: Björn Lindahl

Låt inte vörtbrödets mörka färg lura dig – den kommer från mörk sirap, inte grovt mjöl. Brödet bakas på ljust vetemjöl,  som har högt GI-värde och får ditt blodsocker  att stiga snabbt. Fullkornsknäckebröd är ett bättre val.

Ris à la Malta

Den klassiska juldessertens blandning av kolhydratrika riskorn, socker och fet vispgrädde gör att kalorimängden skjuter i höjden. Vill du byta till hälsosammare alternativ, välj mörk choklad, torkad frukt, nötter eller lite lyxig marsipan.

Emmy Larsson

Följ ämnen i artikeln