Knepet: Så gör du din egen tomatsås
Tomatsåsen kan användas till grund om du till exempel vill göra ratatouille, pizza eller en pastasås. 9 mars betyder tomatsåsens dag. Här berättar kocken Johannes Johansson hur du gör hans italienska tomatsås.
– Hemligheten är att man använder cocktailtomater, säger han.
Tomatsås – på italienskt vis
Ingredienser
- 1 kruka basilika, färsk
- 1 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 2 dl vitt vin
- 2 burkar skalade cocktailtomater
- 2 msk socker
- 2 lagerblad
- salt och svartpeppar
Gör så här
Behöver inte koka länge
– Hemligheten är att man använder cocktail-tomater. De är lite sötare, annars brukar man tillsätta mycket socker. Men det behöver du inte nu. På det här sättet blir det lite mer djup i såsen, förklarar han.
– Jag hade min praktik i Italien när jag läste hotell och restaurang och arbetade på en italiensk lyxrestaurang så där lärde jag mig att göra tomatsås.
Han menar att man ska passa på att göra en större mängd, som du antingen kan förvara i kylskåpet i upp till två veckor eller frysa in.
– Tomatsåsen behöver inte koka i ett halvt dygn. Många kockar säger att man ska koka såsen jättelänge men det behöver man inte. När jag var i Italien kokade vi såsen i en halvtimme ungefär, den blir god ändå. Och många tror att det är krångligt att göra en egen tomatsås, men det är väldigt lätt.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Tipset: Så grillar du bästa pizzan
25 min
Kocken: En god sås kan du briljera med
Här är årets hetaste pizza: ”Petade ner Vesuvio”
Lär dig laga italiensk mat
Halloumiskolan – världens godaste halloumipizza
25 min
Bästa receptet till köttbullens dag
35 min
Italienska vegofärsbullar med spaghetti
40 min
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Pizza bianco med potatis och pancetta
30 min
Pizza med kantareller och taleggio
45 min
Nutellapizza med banan
15 min
”Vi måste alla dra vårt strå till stacken”
Fettuccine med tomatsås
35 min
Knepet med färsen för den bästa hamburgaren
45 min
Stockholms bästa pizzerior
”Lakritskocken”: Det är en universalkrydda
Kryddig korvgryta med paprika
20 min
Kocken tipsar: laga hållbar mat
Nyttiga köttbullar – fyllda med grönt
Bjud på Paolos italienska påskbuffé
Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat
Kockens knep: Så finhackar du lök som ett proffs
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Sex steg – så blir du bra på italiensk mat
Tipset: Så grillar du bästa pizzan
25 min
Kocken: En god sås kan du briljera med
Här är årets hetaste pizza: ”Petade ner Vesuvio”
Lär dig laga italiensk mat
Halloumiskolan – världens godaste halloumipizza
25 min
Bästa receptet till köttbullens dag
35 min
Italienska vegofärsbullar med spaghetti
40 min
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Pizza bianco med potatis och pancetta
30 min
Pizza med kantareller och taleggio
45 min
Nutellapizza med banan
15 min
”Vi måste alla dra vårt strå till stacken”
Fettuccine med tomatsås
35 min
Knepet med färsen för den bästa hamburgaren
45 min
Stockholms bästa pizzerior
”Lakritskocken”: Det är en universalkrydda
Kryddig korvgryta med paprika
20 min