Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Gyllengul och vacker - saffranspannkaka. Servera gärna med hjortron.
Saffranspannkaka
4 (18 röster)
Julen 2020
”Den här gyllengula saffranspannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till. Om det mot förmodan blir något kvar är den supergod att äta dagen efter också”, tipsar kocken Niklas Ekstedt.
Portionerna är beräknade på bufféstorlek.
Så gör du en god saffranspannkaka
Ingredienser
- 1 kg grötris, färdigkokt
- 0.5 g saffran
- 1 tsk vaniljpulver
- 0.5 dl strösocker
- 0.3 tsk salt
- 1.5 dl vispgrädde
- 3 ägg
- 30 g mandelspån
- lättvispad grädde, till servering
- sylt, till servering
Gör så här
Av: Aftonbladet
Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Så gör du vegansk ”sill”
1 h
Godaste julköttbullarna – så gör du
25 min
”Världens bästa Janssons frestelse”
1 h 15 min
Senap och maltsill
15 min
Ris à la malta
1 h
Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor
45 min
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Pepparkakorna du bakar på rekordfart
Så väljer du rätt ost till julbordet
Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Sill smaksatt med svarta vinbär och enbär
Brödernas makalösa pepparkaksbygge
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Saftigt och gott recept på mjuk pepparkaka
1 h 15 min
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker
1 h 45 min
Rödkål – julens klassiska vegorätt
25 min
Brysselkål – med asiatiska smaker
25 min
Senapsgriljerad rotselleri
2 h 20 min
Knäckbräck – knaprigt julgodis
1 h
Färgstark och smakrik rödkålssallad
20 min
Så tar du vara på resterna – goda recept
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Så gör du vegansk ”sill”
1 h
Godaste julköttbullarna – så gör du
25 min
”Världens bästa Janssons frestelse”
1 h 15 min
Senap och maltsill
15 min
Ris à la malta
1 h
Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor
45 min
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Pepparkakorna du bakar på rekordfart
Så väljer du rätt ost till julbordet
Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Sill smaksatt med svarta vinbär och enbär
Brödernas makalösa pepparkaksbygge
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Saftigt och gott recept på mjuk pepparkaka
1 h 15 min
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker
1 h 45 min
Rödkål – julens klassiska vegorätt
25 min
Brysselkål – med asiatiska smaker
25 min
Senapsgriljerad rotselleri
2 h 20 min
Knäckbräck – knaprigt julgodis
1 h
Färgstark och smakrik rödkålssallad
20 min