Allt du behöver veta om naturvin

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge slår hål på myterna kring naturvin

Publisert:

Det trendiga naturvinet syns flitigt i Instagramflöden och vid middagsbjudningar.

Men hur smakar vinet? Är det fritt från sulfiter? Och är det sant att man blir mindre bakfull på naturvin?

Hajpen kring naturvin växer sig allt starkare. I dag ser många det något grumliga vinet som ett både spännande och snällare alternativ i en annars relativt konservativ vinbransch.

– Man kan säga att det är ungefär som ekologiskt vin 2.0, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och Aftonbladets vinexpert.

Men vad är naturvin? Det är egentligen inget nytt, och det finns heller inte någon övergripande certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är.

Formellt får alla producenter kalla sitt vin för ”naturvin” om de vill.

– Ingenting tillsätts, ingenting tas bort. Det kan man se som ett ordspråk som gäller för naturvin, säger Sarah i klippet.

Vin Méthode Nature - metod i Frankrike

I Frankrike har det dock nyligen tagits ett litet steg mot certifiering då ”Vin Mèthode Nature” blev en nationell benämning för metoden 2020.

”Målet är att druvan och växtplatsen verkligen ska kännas. Jordens liv ska bevaras genom att använda så lite växtgifter och kemikalier som möjligt i vingården. Generellt strävas det efter att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt”, skriver Systembolaget på sin hemsida.

I Frankrike har det dock nyligen tagits ett litet steg mot certifiering då ”Vin Mèthode Nature” blev en nationell benämning för metoden.

Hur smakar naturvin?

Naturvin smakar lite annorlunda mot annat vin, ofta kan det vara lite strävare eller ha syror som sticker ut.

– Det kan också vara en väldigt stor smakvariation från år till år på samma vin, eftersom naturvinet påverkats mer av naturen än ett vanligt vin där men kan tillsätta ämnen för att få samma smak varje år, säger Sarah Lindstrand Mboge.

Naturvin har ibland en grumlig och lite annorlunda färg. Det är också för att det inte innehåller några tillsatser. Men det finns naturviner som ser ut som vilket vin som helst.

Är orangevin samma sak som naturvin?

Nja. Orangevin har en stark stark koppling till småskaligt vinmakande och den trendiga naturvinsrörelsen, men det är ingen synonym.

Orangevin är vita viner som skalmacererat under lång tid och fått en mörkare färg. Oftast sker processen i lerbehållare för jäsning och lagring i länder som Georgien, norra Italien och Slovenien.

Naturvinets historia

Naturliga viner är ett ganska nytt fenomen i vinvärlden.

  • Rörelsen startade i Beaujolais på 60-talet av unga vinmakare som ville göra vin ”som smakade som förr”, utan tillsatt svaveldioxid.
  • I början av 2010-talet började vinkonsumenterna på allvar få upp ögonen för begreppet och intresset ökade snabbt som en motreaktion på överextraherade viner.
  • Ett ökat intresse för hållbarhet och vegetarisk kosthållning kan även ha bidragit.

Källa: Systembolaget

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.