”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Zero-waste-författaren om konsten att använda spill, spad och kanter

Publisert:
– Mitt synsätt gör överbliven mat till en lösning snarare än ett problem. Titta in i kylen och frysen och minst en sak där inne visar vägen till dagens middag. Ett problem löst. Det blir som ett slags måltidsplanering, säger matkreatören Karin Bohlin.

Julen är överstökad, men kanske inte hela julbordet. En kvarts julskinka tittar ut ur kylen – och där står en halvtom sillburk. Vad göra med resterna?

– App, app, app. Det där är inte rester utan värdefulla ingredienser till nästa måltid, säger Karin Bohlin som skrivit kokboken ”Zero waste i köket”.

Den handlar om att skaffa sig en ny syn på sin kyl och frys – och det som bor därinne. Skinkskalken är inte en ledsam bit kött som alla i hushållet träffat för många gånger utan den bärande råvaran i kvällens krämiga pasta med ädelost och ärtor. (Det finns nästan alltid ett öppnat paket med ärtor i frysen.)

– Mitt synsätt gör överbliven mat till en lösning snarare än ett problem. Titta in i kylen och frysen och minst en sak där inne visar vägen till dagens middag. Ett problem löst. Det blir som ett slags måltidsplanering. Sedan kanske du måste leta fram fler råvaror eller kompletteringsköpa det andra som behövs. Men kom bort från tanken att den överblivna maten ska räcka till hela måltiden. Då blir såsskvätten, kålen och pastan bara liggande, säger Karin Bohlin.

Mat lagad på rester behöver inte vara något näst bäst.

– Visst, du kan samla rester till en kylskåpsrensning då och då men det är ju inte så kul att ha till middag. Låt i stället en rest bli en del av ny fräsch rätt.

Men om den överblivna maten ska bli en bra resurs krävs viss ordning och reda.

– Fram med trasan, se till att du har ett fräscht kylskåp. Förpacka överbliven mat så att den ser aptitlig ut. Ett rent och organiserat kylskåp och gör det mer lockande att använda resterna. Om du bara knölar in maten har du snart tre fyra förpackningar gräddfil som gömmer sig längst därinne. Samma med frysen, den är inget mausoleum eller mellanstation på vägen mot sophinken. Det är smart att märka allt du stoppar in – även om det tar tid och är tråkigt. Sortera på olika hyllor och få till något slags ordning. Bär, bröd, fisk, grönsaker, kött… Ha ordning.

Hon hoppas att boken kan hjälpa oss andra att komma igång med samma mat-taktik.

– Börja med vad du har just nu. Kolla i kylen. Står den där jäkla gräddfilen där igen – eller ligger kålhuvudet på lit de parade – slå upp råvarorna i boken. Där finns recept och tips på vad du kan göra. Boken innehåller flera av våra vanligaste maträtter. Du behöver inte göra någon helomvändning utan kan fortsätta laga dina favoriter.

  • Någon rest som blivit något extra gott?

– Det allra bästa är när den nya måltiden blir ännu bättre än den första. Överbliven risotto är inte så gott uppvärmd dag två. Men arancini, panerade och friterade risbollar, är en riktig delikatess. Pröva!

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Skaka nytt liv i skinkan och sillen

– I synnerhet kring jul kan man verkligen tröttna på smakerna och konsistenserna efter ett par dagar. Då är det bra att ge ingredienserna eller rätterna ny karaktär, säger Karin Bohlin.

  • Julskinka är gott till krämig pasta med ädelost (se receptet här nedan) – gärna med gröna ärter som säkert finns någonstans i frysen. Strimla skinkan och stek i smör och olja i en glödhet panna för att ge den ny karaktär.
  • Eller gör klassikern quiche lorraine (ost- och skinkpaj), pizza eller varma mackor med skinka och dijonsenap – gott med en fräsch sallad.
  • Tärna ner sillbitarna i en god röra med gräddfil och en sked majonnäs, kanske finstrimlad purjolök och ett hackat ägg. Lägg på en bit knäcke och njut med en kall öl. Känslan är långt från jul och ger snarare längtan efter midsommar!
  • Kanderade apelsinskal (se recept här nedan) passar fint så här i vintertider. Om inte annat som en fin present på ett trevligt fat. Finns mängder av roliga och fina tallrikar och skålar för en billig peng i secondhandbutiker som Myrorna.

Fler klimatsmarta tips mot svinn

  • Tänk: Vad har jag som måste gå åt? Är det exempelvis mjölk? Då får det bli mjölkslukande rätter som lasagne eller pannkakor till middag.
  • Det kan kännas bra att storhandla och bunkra mat, men risken finns att du överhandlar och att ni inte hinner äta upp allt. Två zucchini för samma pris som en! Men vad händer med zucchini nummer två efter några dagar?
  • Det är vanligt att man kokar för mycket pasta eller ris. Nu har jag skaffat ett speciellt glas som rymmer rätt mängd ris för vår familj och en servettring som mått för pastan.
  • Överblivna kokta gryn ger struktur till annars lite smetiga kikärtsbiffar.
  • Dela upp köttfärs i hamburgerstora paket när du fryser in så blir det enklare att fram och tina rätt mängd.
  • Börjar broccolin gulna, mixa den till soppa i stället för att använda i hela bitar. Smaken är densamma även om utseendet börjar falna.
  • En överbliven stackars kycklingfilé? Strimla och knaperstek i sesamolja. Himmelskt som strössel över nudelsoppa till hela familjen.
  • Spara såsslattar. Gräddfilssåsen kan få nytt liv med lite färska örter, ett par skedar mangochutney eller bostongurka – perfekt till hamburgarna om det finns barn i familjen. Men lägg över såsresterna i en burk med lock så att de inte torkar in och känns sunkiga. Visa respekt för resterna och råvarorna.
  • Ibland lagar mycket mat med flit för att det ska bli över – som till exempel tomatsås. Då tar jag flera tetror. Du kan inte ha för mycket tomatsås. En bra bas i många rätter.
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Karin Bohlin

  • Ålder: 40.
  • Yrke: Matkreatör, stylist, kokboksförfattare.
  • Familj: Man och två barn, 6 och 8. ”Nej, barnen upplever inte att vi ofta äter rester. Vi äter god mat. Väldigt god mat.”
  • Bor: Stockholm.
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.