Snabbt, enkelt – och jättegott!

Tina Nordström: Imponera med få ingredienser och smarta matval

Publisert:

Hon har släckt ljuset och serverat middag på golvet för att få sina barn att smaka på rätterna.
Vi andra har inte varit lika svårflörtade.
Nu släpper Tina Nordström sin tolfte och mest personliga kokbok.

För nytillkomna tittare:

Det var för rätt precis 20 år sedan. En piggelin skåning handlade högrev i bit på Ica, förvandlade den till mustig gryta på spisen, gick rakt igenom tv-rutan och blev ”Mat-Tina” med hela svenska folket. 

Tina använde flingsalt. Flingsaltshyllorna gapade snart tomma. Tina använde sparrispotatis. Nästa dag fanns inte en sparrispotatis att uppbringa.

Genomslaget var så brutalt att SVT fick läcka till livskedjorna i förväg att så att de kunde bunkra nästa veckas ingredienser.

Tomas Tengby agerade förnumstig sidekick och testade spännande nyheter i grönsaksdisken som endive och ruccola (”…ibland lite starkare, kan vara svårt…”)

Avsnitten ligger och skvalpar på SVT Play. Sevärda, men med viss patina.

– Jag kan sakna det där enkla formatet. Jag stod i köket och lagade mat. Inga kändisar, inte en massa aktiviteter, säger Tina Nordström.

I dag programleder hon andra som lagar mat och bakar i tv och finns annars mest på webben. Men en dag blev suget efter att få göra en gammal hederlig kokbok för stort.

– Det är en lyx att få spotta ur sig en då och då. Det här blir min tolfte. Processen är så häftig. Jag och min kollega Benny Cederberg stänger in oss i köket, kokar och fixar. Bra musik i högtalarna. Bara riktigt enkla recept utlovas – som de här bredvid.

– Och så har vi sneglat lite på gamla ”Bullens kokbok”, gjort det lite mer berättande än som konventionellt uppställda recept. Det ska bli en fröjd att få läsa in ljudboken, som att läsa godnattsagor.

I samma veva kommer också hennes opus 13 – en lärobok i hemkunskap.

– Jag har länge drömt om att få göra den, för att boosta hemkunskapslärarna. Så när jag träffade Josse Haamer von Hofsten som var coach på ”Sveriges yngsta mästerkock” och som hade samma idé blev det av. Men det har tagit sin tid, en betydligt längre process än att göra vanlig kokbok. 

Förhoppningsvis är högstadieeleverna mer pigga på att testa rätterna än hennes egna juniorer.

– Jag växte ju upp i restaurangmiljö men gillade inte finmat. Det bästa jag visste var farmors äggakaka och hennes köttfärssås med lite socker i. Själv lagar jag också enkla rätter men jag försöker alltid lägga till en liten twist. Fast barnen gillar det inte alls. ”Kan vi inte bara få mackor?” Och så vill de ha fulbröd, fulost och O’boy. Gör jag exempelvis köttbullar blir de genast misstänksamma. De vet att jag brukar lägga till saker i smeten.

Alla trick har varit tillåtna för att få med ungarna på middagståget.

– Jag släckte ner i köket och så åt vi i mörkret… Jag har dukat på golvet… Det fungerade sådär. 

Barnen försöker i alla fall hjälpa sin stackars mamma.

– En dag tog den ena med sig ett recept från förskolan så att jag skulle lära mig hur man gör. Men jag gjorde nog ändå en egen variant…

Tina Nordström, aktuell i ”Hela Sverige bakar” är tillbaka med en ny kokbok. Med få ingredienser och en bra bas i skafferiet kan man laga en imponerande måltid.

  • Namn: Tina Nordström.
  • Ålder: 47.
  • Yrke: Kock, kokboksförfattare, programledare.
  • Karriär: Jobb som kock i Danmark och Skåne. Tog silver i Mat-OS 2000 och finalist i Årets kock samma år då hon också började laga mat i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Fick egna tv-serien ”Mat” i SVT som sedan blev ”Tinas mat” och ”Tinas kök”. Programledare för ”Sveriges yngsta mästerkock” (TV4) och ”Hela Sverige bakar” (Sjuan). Skrivit ett dussin kokböcker. Vann tävlingen ”Let’s dance” 2008 tillsammans med Tobias Karlsson.
  • Familj: Man och två barn, 14 och 11 år.
  • Aktuell: Ger ut böckerna ”Gott käk utan krångel” (Bonnier Fakta) och ”Hem- och konsumentkunskap med Tina & Josse” (Bonnierförlagen Lära).
TA VARA PÅ ÖRTERNA. ”Hacka dillen och frys in”, tipsar Tina Nordström och fortsätter: ”Bind ihop salviakvistar till knippen, häng upp glest för att torka. Stöt sedan med salt när du ska använda dem. Funkar även för mynta”.

Så blir du en hållbar matlagare

  • Vi måste äta alla delar av djuret. I receptet ragu bolognese låter vi kycklinglever sätta smak på färsen och i smörstekt kalvlever med gremolata får inälvan spela huvudrollen.
  • Växtbaserat protein orsakar ofta mindre klimatutsläpp än animaliskt. Du kan exempelvis använda kikärtsmjöl i pannkakorna. Då blir det en sydfransk socca.
  • Färskvaror är härliga, men leder lätt till svinn. I Sydeuropa har de ju hela avdelningar i butikerna med fina konserverade skaldjur och tonfisk. De simmar i våra burkar är vanligen inte alls i den klassen men det är värt att leta efter kvalitet. Konserv behöver inte vara näst bäst.
  • Även små mängder av en råvara kan bli fantastisk mat. Ett enda ostron kan räcka långt. För femton kronor får du som en påse godis med smak av hav och fisk. Pochera ostronen hastigt och använd i fisk- och skaldjursrätter. Du behöver inte ett dussin och de behöver inte ätas råa med citron. Och ta till vara på spadet, det har också en massa smak.
Potatissallad med spenat och ostronvinägrett eller socca med bönsallad och pecorino? Recept från Tina Nordströms nya kokbok: ”Gott käk utan krångel”

Smaksättare som piffar till vardagsmaten

”Smaka, smaka, smaka” var Tina Nordströms mantra i tv-serien ”Mat”. Då handlade det om att provsmaka maten så att det blev ”jättegott” men hon vill också slå ett slag för smaksättare som enkelt piffar till vardagsmaten. 

  • Sherryvinäger – den har en fin druvig smak med en liten sötma och är inte så stickigt syrlig som annan vinäger kan vara. Det är min vardagsvinäger och även barnen tycker om den. Några droppar tillsammans med lite olivolja blir en enkel och god salladsdressing. En liten, liten skvätt rundar av såser, exempelvis béan. Den är lätt att leka med i köket. Testa till jordgubbarna med lite svartpeppar!
  • Grön tabasco – den är mildare än den vanliga röda. Jag använder den i allt – nästan – köttbullarna, grytor, skaldjur. Tio droppar räcker. Den är faktiskt också god till jordgubbar.
  • Worchestershiresås – och även HP-sås – har länge ingått i mitt köksapotek. Jag bränner en massa. Båda har en komplett smakbild och ger karaktär till både grytor och färsrätter. Du behöver knappt använda salt och peppar.
  • Dijonsenap – en matlagningens fredsmäklare. Rör ner en liten klick – och ooops – så blir det harmoni i rätten. Oftast använder jag inte senapen för att den ska spela solo och det ska smaka senap utan för att omärkligt lyfta de andra smakerna.
  • Ansjovis – salt, sött, sandelträ… Den använder jag i stället för salt i många rätter. Men jag berättar det inte för barnen, hehe. Sardeller och thailändsk fisksås fyller ungefär samma funktion.
Snabbt, enkelt – och jättegott!
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.