Så hittar du en klimatsmart julskinka

Tipsen som gör ditt julbord mer hållbart

Publisert:
Satsa på en Kravmärkt skinka, sill och kål på julbordet.

Att äta julmat och att vara snäll mot miljön behöver inte vara varandras motsatser.
Men det går inte att duka upp vilken skinka som helst, menar Världsnaturfonden WWF.
– Det viktiga är att dra ner på mängden och välja en bra julskinka när du äter den, säger Sofia Nordlund på WWF.

Ska man äta skinka i jul ska den vara Kravmärkt. Det är en av WWF:s riktlinjer på temat julmat.

– Kravgrisar får gå ute och böka, något som varken vanliga svenska grisar eller EU-ekologiska grisar får göra, säger Sofia Nordlund på WWF, och utvecklar:

– När du väljer Krav och annan ekologisk skinka så vet du också att fodret är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och mineralgödsel, vilket är bra för vår biologiska mångfald och även klimatet.

Viktigt med svenskt kött

En annan viktig aspekt är att se till att köttet är svenskt. Skillnaderna på djurhållningen är stor mellan Sverige och övriga länder, menar WWF.

– I Sverige finns lagar som hindrar att knorrarna klipps av och att grisarna hålls fastbundna, något som ofta tillhör vanligheterna i resten av Europa. Sen kan företag som importerar skinka ställa högre krav på sina leverantörer men det är ofta svårt för konsumenten att veta vilka krav som faktiskt har ställts.

Om man utifrån en klimatsynpunkt ska välja mellan olika julskinkor ska man titta efter en klimatcertifierad sådan, märkt med Svensk Sigill klimatcertifiering.

– Den kan ge upp till 10 till 15 procents minskning av utsläppen jämfört med en vanlig skinka. För dessa grisar är dock inte utevistelse ett krav. Även Krav har regler för att minska klimatpåverkan i produktionen, såsom regler kring att energieffektivisera och att användningen av fossila bränslen i produktionen ska minska.

”Kål är bland det mest klimatsmarta du kan välja”

Hur ska man tänka för att få till ett klimatsmart julbord i stort?

– Julbordet innehåller faktiskt en hel del klassiska rätter som är väldigt klimatsmarta, ett bra tips är att öka mängden av dessa och välja bättre alternativ av det som påverkar mer. Kål är till exempel bland det mest klimatsmarta du kan välja. Dessutom färggrant och finns i massor av olika varianter.

Sill, ett måste på julbordet enligt många, är även det en klimatsmart delikatess.

– Välj då miljömärkt sill, MSC eller Krav, så vet du att den kommer från hållbara bestånd. Även klassikern Janssons frestelse blir riktigt klimatsmart på havregrädde.

Dock, lägger hon till:

– En viktig sak att välja bort är ålen som är akut hotad.

Så fixar du ett hållbart julbord

  • Allt måste inte vara vego. Gå loss på sillen i alla former om den är MSC- eller KRAV-märkt. Sill är klimatsmart och är den miljömärkt vet du att den kommer från hållbara bestånd. Den är dessutom rik på bra fetter.
  • Klassikern Janssons frestelse blir riktigt klimatsmart på havregrädde.
  • Den mesta laxen som vi äter i Sverige är odlad i Norge. WWF rekommenderar ASC-märkt eller KRAV-certifierad lax. Man kan också testa andra laxfiskar som Stillahavslax, silverlax, röding eller regnbåge, men välj även här miljömärkt fisk och kolla i Fiskguiden vilka övriga ursprung och fångstredskap som har grönt ljus.
  • Frossa i kålrätter! Grönkål, rödkål, brunkål och brysselkål. Välj gärna eko för den biologiska mångfalden.
  • Om du vill introducera ett vegetariskt alternativ till julskinkan – testa rotselleri eller kålrot! För dig som tycker att julskinkan är ett måste på julbordet – välj en skinka med grönt ljus i Köttguiden, det vill säga Krav eller svensk ekologisk skinka.
  • Rulla köttbullar gjorda på djur som betat, om du inte väljer vegobullar. Sådana djur gör nytta för den biologiska mångfalden ute i naturen. Fråga efter naturbeteskött till färsen om du vill göra köttiga köttbullar som får grönt ljus i Köttguiden. Undvik allt som har rött ljus.
  • En gammal julbordstradition som får totalstopp av WWF är den rökta ålen, eftersom den är akut hotad på grund av överfiske och vandringshinder i vattendrag. Men det finns ett miljövänligt alternativ: afrikansk ålmal som odlas i landbaserade anläggningar i södra Sverige. Vattnet i odlingarna renas och återcirkuleras och fisken kan födas upp på vegetabiliskt foder.
  • När det kommer till helgernas bubbel, välj gärna ekologiskt. Numera finns det även flera goda varianter utan alkohol.
  • Under julen är det vanligt att matsvinnet blir stort. Ett tips är att lägga upp maten i småskålar och fylla på efter hand om det behövs. Det minskar risken för att den blir dålig. Som vanligt är det bra att planera inköpen så att du äter upp den mat du bär hem. Det är lätt att göra för stora mängder när man dukar upp till julbord/buffé. Om det ändå blir mycket rester, som i juletider, kan man använda dem till nya rätter eller frysa in någon rätt och ta fram senare.

Källa: WWF

Så hittar du en klimatsmart julskinka
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?