Kockarnas knep för att laga smartare mat
Året med tips, recept och nya vanor
Ät mat efter säsong, sluta släng och låt köttet bli en krydda.
2019 drog Aftonbladet igång satsningen Matsmarta onsdag.
Varje vecka har kockar, matprofiler och forskare guidat med kunskap, tips och recept.
Här är några av alla som inspirerat oss att bli mer matsmarta.
Citat från Aftonbladets satsning Matsmarta onsdag:
“Alla borde äta lite mindre kött och helst bara vid speciella tillfällen eller på helgerna”.
Kocken Niklas Ekstedt.
ARTIKLAR
”Finner det strängt omöjligt att gå tillbaka till kött”
“Sluta släng ätbar mat. Punkt slut.”
Victoria Bignet, kiimatforskare och expert på livsmedelsfrågor vid Stockholm Resilience Centre.
“Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas”
Carola Magnusson, Ekokocken
“Om jag får välja, väljer jag vegetariskt.
Längdskidåkaren Charlotte Kalla.
“Ät hellre lokalt fläskkött än importerad veganmat”
Bagaren Sébastien Boudet.
“Titta, lukta, smaka – innan du slänger maten”
Hållbarhetsexperten Louise Ungerth
“Om 50 år äter vi inget kött längre”
Matprofilen Gustav Johansson som driver Jävligt gott-bloggen.
ARTIKLAR
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
ARTIKLAR
Maten som räddar dig och planeten
ARTIKLAR
”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”
ARTIKLAR
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
ARTIKLAR
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
RECEPT
Kocken tipsar: laga hållbar mat
– Jag ville göra om rapporten till verklighet genom att ta med alla parametrar som rapporten visade och tolkade den till en – vad jag tycker – svingod rätt. Hela min inställning är att när vi ändrar på oss måste vi inte ta bort att maten ska vara god eller att den härliga upplevelsen försvinner.
– Ta med barnen i matlagningen, låt dem smaka av och krydda.
ARTIKLAR
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
– När vi lagar mat hemma är det viktigast att vi lagar sådant som vi tror på. Det här är även uppfostran. Det är ju inte bara det som de får i sig just i kväll, det handlar också om olika råvaror och grönsaker och hur en middag ska se ut.
– Ät efter säsong och sluta släng.
ARTIKLAR
Niklas Ekstedt: Ät efter säsong och laga mat med förnuft
Han menar att ett stort problem är att vi konsumenter kräver tillgång till olika råvaror året om. Många vill ha sparris innan sparrissäsongen har börjat eller belgiska jordgubbar i april.
– Använd sunt förnuft och handla produkter när det är säsong, säger Niklas Ekstedt.
– Låt köttet bli en krydda.
ARTIKLAR
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
– För den som fortfarande vill äta lite kött, eller som lever i en familj där hälften är vegetarianer och hälften köttätare, kan rätten vara vegetarisk. Men du kan till exempel steka upp lite kyckling som den som äter kött kan toppa sin rätt med, säger hon.
Det går att äta vego och prestera i världsklass. En som vet är längdskidåkaren Charlotte Kalla. I boken ”Vego i världsklass” berättar hon om sina nya matvanor:
– Jag vill dra mitt strå till stacken när det gäller att äta hållbart. Jag var väl lite skeptisk tidigare, men jag bestämde mig för att äta mer vegetariskt och började med en vegokasse. Den hjälper mig verkligen att få lite variation på maten, säger hon.