Därför vill vi ha pizza på nyårsdagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Pizzarecept

I dag är internationella pizzadagen.

Sällan har landets pizzabagare så mycket att göra.

– Pizzans framgång bygger på igenkänning och tröst. Det kan man behöva dagen efter, säger matforskaren Richard Tellström.

Blykeps, betongkepa, ont i håret, aktersnurra, bakrus, bakad, bakis, sänkt, dagen efter, överkörd, knockad, seg i starten.

Kärt barn har många namn. Men symptomen är samma: illamående, ångest, nedstämdhet, ömmande kropp, huvudvärk och allmän trögtänkthet.

Forskare vet inte exakt vad baksmällan beror på. Det man vet är att när urinproduktionen ökar torkar kroppen ur vilket är en viktig orsak. Illamåendet förklaras med restprodukterna acetat och acetaldehyd som bildas när levern tar hand om alkoholen.

En kebabpizza.
Foto: Lasse Allard
En kebabpizza.

I somras slog en tysk domstol fast att baksmälla är en sjukdom. ”De som lider av baksmälla upplever ofta trötthet, illamående och huvudvärk som ett resultat av att dricka alkohol, vilket är en skadlig substans”, hette det.

Det är en klen tröst en dag som denna eftersom sjukdomen fortfarande inte har något botemedel.

Många tycks dock tro att pizza botar baksmälla. Därför har nyårsdagen gått och blivit internationella pizzadagen. Det hela är dock en myt. Däremot har pizzan många andra egenskaper som lämpar sig dagen efter när vi är sugna på salt och fet mat, enligt måltidshistorikern och matforskaren Richard Tellström.

– Den internationella pizzadagen är en egenhet som inte är så gammal, den är väl knappt tio år, säger han.

– Genom historien har det förekommit olika idéer om vad som kan lindra en baksmälla. Men det har nog visat sig att det inte finns någon genväg till att bli av med den, säger Richard Tellström.

Han menar att det finns andra bra förklaringar till att vi väljer pizza dagen efter. Pizza är lättillgängligt och innehåller samtliga grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami. Det är ovanligt att maträtter har så pass kompletta grundsmaker.

Pizzans botten ger kolhydrater och sötma, fyllningen sälta, tomaterna syra, själva gräddningen står för det beska och osten kan ge umamismak.

– Det här är grundsmakernas måltid och det grova smakackordet. Det handlar inte om något finlir, jag tror det är det som gör att pizzan är väldigt populär. Det ger en direkt känsla som man inte kan värja sig mot. Och man behöver inte ha någon smakkunskap, säger Richard Tellström.

Att pizzan är så pass fet ger den dessutom en grundkonsistens som åstadkommer det man kallar "munkänsla".

– Munkänslan är den fyllighet du erfar när du äter pizza, majonnäs, crème fraiche eller chipsdipp. Den feta fylligheten är något som vi tycker om dagen efter, säger Richard Tellström.

Sveriges topp-tio-pizzor

Inför nyårsdagen har Delivery Hero undersökt svenskarnas pizzafavoriter.

 1. Vesuvio

 2. Kebabpizza

 3. Margherita

 4. Hawaii

 5. Capricciosa

 6. Calzone

 7. Funghi

 8. Kycklingpizza

 9. Bussola

 10. Mexicana

Då äter vi allra mest pizza

 • Nyårsdagen är mesta pizzadagen. Sen följer annandag jul, midsommardagen och första maj som de största pizzadagarna.

 • Söndagar är den absolut största pizzadagen.

 • Coca-Cola är den populära drycken, Coca-Cola Zero är näst populärast och Fanta kommer på tredje plats. Trocadero har under 2019 lyckats ta sig in på topp-tio-listan bland de mest populära dryckerna.

Källa: Delivery Hero

Publicerad:

LÄS VIDARE