Rödvinssås – perfekta såsen till kött

Lär dig att laga sås som en stjärna med kocken Stefan Ekengren

Publisert:

Rödvinsås passar perfekt till en god köttbit. Kocken Stefan Ekengren visar hur man gör en rödvinssås från grunden. Koka gärna lite extra eftersom den går utmärkt att frysa!

Vanligtvis använder man rödvinsvinäger i en rödvinssås. Stefan Ekengren använder sherryvinäger.

– Jag tycker sherryvinäger är rundare och finare i smaken. Godare helt enkelt.

Rödvinssås går utmärkt att frysa. Det är perfekt om du vill spara till inför en middagsbjudning.

– När man ändå är igång kan man passa på att koka lite mer sås. När såsen svalnat häller jag upp den i små fryspåsar. Lägg bara i den frysta såsen i en kastrull och koka upp, kanske spä på med lite vatten ifall den känns för tjock.

Recept

3 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 kruka timjan

1 msk socker, kan ersättas med honung

3 dl rödvin, ett fylligt och fruktigt

6 dl kalvfond

1 dl sherryvinäger

Gör så här

  • Hacka ner löken och vitlöken. Lägg i en kastrull med lite fett. Fräs men utan att få färg, ungefär 3–4 minuter tills löken har mjuknat.
  • Häll socker på löken. Sockret går även att ersätta med honung. Rör om tills löken har karamelliserats, vilket går ganska snabbt.
  • Tillsätt sherryvinäger. Låt den koka in i löken.
  • Tillsätt tomatpurén. Fräs runt i ungefär 30 sekunder.
  • Häll i rödvinet. Sänk värmen och reducera ner till hälften. Det tar 15–20 minuter.
  • Lägg i timjan medan det småkokar.
  • När reduceringen är klar, häll i kalvfonden. Koka upp och låt sedan småkoka/reducera igen.
  • Sila av såsen. Smaka av med salt och sherryvinäger.