Grilla kycklingen till perfektion.
Foto: Thinkstock
Grilla kycklingen till perfektion.

Grilla kyckling – så blir den saftig och smakrik

3 (2 röster)

Vill du grilla kyckling utan att den blir torr och tråkig? Här är tipsen för att få kycklingen riktigt mjuk, saftig och smakrik. Längst ner finns ett recept på läckra kycklingspett.

Tips – så grillar du kyckling bäst

  • Marinera gärna kycklingen innan du grillar så får du mer smak på den.

  • Om du marinerat kyckling innan grillning så torka av den lätt med hushållspapper innan du lägger den på grillen, annars kan marinaden droppa ner i grillen så det slår upp eldsflammor och kycklingen blir bränd

  • Börja alltid med att grilla kycklingen på hög värme och flytta den sedan till sidan på grillgallret så blir den färdig utan att brännas och den blir knaprigare och saftigare.

  • Blir grillen alldeles för varm kan du ställa ner en värmetålig behållare med vatten så sjunker värmen.

  • Ha tålamod och tänd grillen i tid. Kolen ska ha en askgrå färg innan du börjar grilla. Det kan ta 30-45 minuter.

  • Har du ett lock till grillen så använd det. Då sprids värmen jämnare och resultatet blir bättre.

  • Använd alltid stektermometer när du grillar kyckling. Kyckling kan innehålla bakterier som gör dig sjuk om den inte är ordentligt tillagad.

Foto: Thinkstock

Rätt temperatur på kyckling

  • Hel och halv kyckling: 80–85 grader

  • Kycklingbröst med skinn och ben: 70–75 grader

  • Kycklinglår: 80 grader

  • Kycklingbröstfilé: 70 grader

Foto: Thinkstock
Grillspett med kyckling

Grillspett med kyckling och grönsaker

Använd gärna färdig barbecuesås när du gör marinad till kycklingen. Den är enkel att piffa till med dina favoritsmaker.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Marinad

  • 2 dl barbequesås
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk honung
  • 1 msk lime, pressade saften
  • 1 chili, finhackad
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • salt och svartpeppar
  • Spett

  • 500 g kycklingfilé
  • 2 paprikor, röda
  • 2 lökar, röda
  • 1 zucchini

Gör så här

Av: Nina Kindbro

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK