Grilla kyckling – så blir den saftig och smakrik
Vill du grilla kyckling utan att den blir torr och tråkig? Här är tipsen för att få kycklingen riktigt mjuk, saftig och smakrik. Längst ner finns ett recept på läckra kycklingspett.
Tips – så grillar du kyckling bäst
Marinera gärna kycklingen innan du grillar så får du mer smak på den.
Om du marinerat kyckling innan grillning så torka av den lätt med hushållspapper innan du lägger den på grillen, annars kan marinaden droppa ner i grillen så det slår upp eldsflammor och kycklingen blir bränd
Börja alltid med att grilla kycklingen på hög värme och flytta den sedan till sidan på grillgallret så blir den färdig utan att brännas och den blir knaprigare och saftigare.
Blir grillen alldeles för varm kan du ställa ner en värmetålig behållare med vatten så sjunker värmen.
Ha tålamod och tänd grillen i tid. Kolen ska ha en askgrå färg innan du börjar grilla. Det kan ta 30-45 minuter.
Har du ett lock till grillen så använd det. Då sprids värmen jämnare och resultatet blir bättre.
Använd alltid stektermometer när du grillar kyckling. Kyckling kan innehålla bakterier som gör dig sjuk om den inte är ordentligt tillagad.
Rätt temperatur på kyckling
Hel och halv kyckling: 80–85 grader
Kycklingbröst med skinn och ben: 70–75 grader
Kycklinglår: 80 grader
Kycklingbröstfilé: 70 grader
Grillspett med kyckling och grönsaker
Använd gärna färdig barbecuesås när du gör marinad till kycklingen. Den är enkel att piffa till med dina favoritsmaker.
Ingredienser
Marinad
- 2 dl barbequesås
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk honung
- 1 msk lime, pressade saften
- 1 chili, finhackad
- 1 msk rosmarin, finhackad
- salt och svartpeppar
Spett
- 500 g kycklingfilé
- 2 paprikor, röda
- 2 lökar, röda
- 1 zucchini
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Mat på Valborg – goda grillrecept
Bästa tipsen för grillat kött
Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Här är bästa recepten till grillen
Rökt oliv- och fetafylld kycklingfilé
1 h
Grilltips – så grillar du vegetariskt
Burgarkungarna gör upp vid grillen
Marinerad kyckling och grönsaker på spett
1 h 30 min
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Zucchinirullar med cashewost
1 h
Kyckling med ugnsrostade rotsaker
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Kockens knep: Så grillar du perfekt halloumi
40 min
Bjud vänner och familj på bästa medelhavsbuffén
Knepet: Så får du kycklingen perfekt på grillen
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Så steker du extra god kyckling
Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen
Kycklingfilé med rostat blomkålsmos
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto
30 min
Marinerad paprika
55 min
Så blir grillad kyckling – saftig och god
Mat på Valborg – goda grillrecept
Bästa tipsen för grillat kött
Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Här är bästa recepten till grillen
Rökt oliv- och fetafylld kycklingfilé
1 h
Grilltips – så grillar du vegetariskt
Burgarkungarna gör upp vid grillen
Marinerad kyckling och grönsaker på spett
1 h 30 min
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Zucchinirullar med cashewost
1 h
Kyckling med ugnsrostade rotsaker
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Kockens knep: Så grillar du perfekt halloumi
40 min
Bjud vänner och familj på bästa medelhavsbuffén
Knepet: Så får du kycklingen perfekt på grillen
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Så steker du extra god kyckling
Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen
Kycklingfilé med rostat blomkålsmos
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto
30 min
Marinerad paprika
55 min