Gratäng med aubergine.
Gratäng med aubergine.

Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost

3,8 (48 röster)

Supergod vegetarisk gratäng

Medelhavsmat

Den här goda gratängen finns i många olika varianter i länderna kring Medelhavet. Här grillas auberginen för att få en extra god smak, men den går lika bra att steka. Servera med en bit gott bröd och en sallad eller som en del av en buffé.

  • Ingredienser

  • 2 aubergine, stora
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 burkar krossade tomater
  • vitt vin, (kan uteslutas)
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 msk timjan, torkad
  • 1 msk honung, (eventuellt)
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar
  • 300 g fetaost
  • färska örter, till servering

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Tzatziki – klassiskt recept

ÄMNEN I ARTIKELN

Medelhavsmat

Grekisk mat

Recept

Vegetarisk mat

Huvudrätter

Buffé

MER OM GODARE

Bjud vänner och familj på bästa medelhavsbuffén

Gratänger – här våra absoluta favoritrecept

Örtsallad från medelhavet

1 h 30 min

Souvlaki med kyckling

45 min

Grillspett med halloumi, chili och mynta

20 min

Fava med karamelliserad lök och kapris

1 h

Tzatziki – klassiskt recept

40 min

Morotssallad

30 min

Yoghurtdessert med nötter och bär

20 min

Duka upp en smakrik italiensk buffé

Marinerad paprika

55 min

Frittata med rucola

55 min

Italiensk bönsallad – vego till buffén

15 min

Skaldjurssallad med chili och citron

25 min

Små spenatpajer

1 h

Bästa halloumiburgaren

30 min

Världens godaste halloumipizza

25 min

Halloumi fries med hummus och jordnötsdip

40 min

Gazpacho med halloumi och dukkah

30 min

Halloumipanna med sparris och sötpotatis

45 min

Halloumirårakor med klassiska tillbehör

30 min

Grillad fisk med rödbetor och vitlökskräm

1 h

Bakad sötpotatis med fårost, vitlök och örter

50 min

Kockens knep: Så grillar du perfekt halloumi

40 min