Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Vegankocken Gustav Johansson: En ingrediens som gör skillnad

Publisert:
VILL INSPIRERA ANDRA Gustav Johansson beslutade sig för att utmana sig själv och äta vego i ett halvår. Efter det kändes inte kött lika lockande. Nu är han aktuell med boken ”Vegansk hemkunskap” där han hoppas kunna inspirera fler till att välja att laga och äta mer grönt.

Det behöver inte vara svårt att laga vegetarisk mat.

– Brukar du laga spagetti med köttfärssås, så byt bara ut köttfärsen mot vegofärs. Är tacofredag en tradition, så gör en grön variant, säger kocken Gustav Johansson.

De flesta vet att det finns minst hundra goda skäl till att äta mer växtbaserad mat.

– Kan vi äta mer växtbaserat och slänga mindre mat så har vi en miljömässig mirakelkur i händerna, säger Gustav Johansson.

Ändå kan det vara svårt att ta steget.

– Vi människor är vanedjur, vi föredrar att göra samma saker på samma sätt och variera oss bara ibland. Det gäller även maten.

Vegan-pionjär

Gustav Johansson är något av en vegan-pionjär. Själv kallar han sig den ofrivilliga veganen, då han som ung bestämde sig för äta vego i ett halvår som en slags utmaning. Han ville bevisa för sig själv att han kunde.

– En oväntad effekt var att jag ramlade ur köttnormen, att äta kött kändes plötsligt konstigt. Vänta, det här är inte en hamburgare, det är en nermald rumpa.

Nej, kött kändes inte längre lockande. Däremot var han fortfarande sugen på husmanskost, kebab, pizza och annat gott. Så småningom lärde han sig göra om favoriträtterna till gröna varianter. Nu ger han ut boken ”Vegansk hemkunskap” för alla som är nyfikna men inte vet var eller hur de ska börja.

– Jag tror att många vill äta mer grönt, utan att nödvändigtvis vara sugen på indiskt kryddade linsgrytor. Man vill äta mer vego, utan att byta identitet.

Det går att göra enkelt

Och det går. Gustav tipsar om att göra det enkelt för sig, att inte försöka ändra hela sitt sätt att äta, utan gräva där man står.

Man behöver inte sluta helt med animalier. Även den som bara drar ner på köttätandet kommer att minska sitt klimatavtryck.

– Att äta baljväxter direkt är 50 gånger smartare än nötkött, ur ett växthusgasperspektiv. Det är ungefär som skillnaden på att cykla och åka bil, säger han.

Att äta baljväxter direkt är 50 gånger smartare än nötkött, ur ett växthusgas­ perspektiv
  • Men får man i sig allt man behöver när man äter vegansk mat?

– Ja. Om du äter en varierad kost kan du få i dig allt du behöver utom vitaminen B12, men det fixar du lätt med en multivitamintablett.

Sojasås ger umami och sälta

Många tror att det är svårt att få i sig tillräckligt med protein utan kött, fisk och kyckling. Men protein finns även i spannmål och baljväxter.

  • Vad är tricket när man lagar vegansk mat för att den ska bli god?

– Det korta svaret är sojasås. Växtbaserad mat saknar ofta den femte grundsmaken umami, men sojasåsen har både umami och sälta. Själv använder jag den ljusa, japanska varianten.

Viktigt med konsistens

Det långa svaret är att laga mat som tillfredsställer alla sinnen. Bland annat behöver du kunna relatera till maten. En vegetarisk hamburgare ska se ut som en hamburgare. Och när du tar en tugga är det viktigt att den har bra konsistens, att den inte är mosig rakt igenom.

– Smak och doft spelar också stor roll. Många glömmer hur mycket exempelvis en ost både smakar och doftar. River du parmesan över en pasta så får du både fett, syra, salt och umami, bacon är dessutom rökigt, medan tofu varken smakar eller doftar något. Det gör sällan växtbaserad färs heller. Därför är det viktigt att addera extra fett och lite syra. Och kanske ska du ha i en sked ketchup för sötmans skull när du lagar en bolognese. Ja, tänk på att kompensera smakerna med annat än bara kryddor.

  • När du själv vill ha comfortfood, smaskig lättäten mat, vad svänger du då ihop?

– Pasta med en riktigt fyllig tomatsås och lite vegobacon. Smashburgare är en annan favorit, liksom nudlar.

Fyra gröna personligheter

  1. Veganen äter en växtbaserad kost, och utesluter ofta andra typer av animaliska produkter ur sitt liv. En vegan använder sällan läder, går inte till djurparker eller bär päls.
  2. Vegetarianen äter en helt växtbaserad kost, men kan till exempel fortfarande använda läder. I folkmun har vegetarian blivit synonymt med en laktoovo-vegetarian, vilket kan leda till en del förvirring.
  3. Lakto-ovo-vegetarianen äter en växtbaserad kost, men med tillägg av mjölk (lakto) och ägg (ovo). Men som sagt så är detta vad folk vanligtvis kallar för en vegetarian.
  4. Flexitarianen äter vego flera gånger i veckan, men som inte gått all in på något sätt. En typ av vegovänlig allätare.
Knepet som lyfter smaken på vegansk mat
Knepet som lyfter smaken på vegansk mat
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?