Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Av: 

Johan Gunnarsson

Jul

Det bästa med julens fester är inte alla gäster utan julbordets alla rester.

När julskinkan, sillen och ägghalvorna har åkt färdigt mellan kylskåp och middagsbord är de alla perfekta ingredienser i nya lyxiga rätter.

Rätter till en restfest.

När julskinkan sjunger på sista versen, när ägghalvorna slokar och när sillen har gjort sitt, då är det hög tid att börja använda dem på nytt. Det är bara att blicka ut över julbordets alla fat och kastruller och följa smaklökarna.

För resterna från julbordet dignar av möjligheter. Julskinkan passar perfekt som topping på pizza eller som smak på kroketter. Eller till ost- och skinkpaj.

Laxen blir kung i laxpudding och kroketter och sillstjärtarna kröner en silltårta som passar lika bra som lyxig förrätt till nyårssupén som nattmat efter hemvändarfesten. Det finns en framtid för allt från glögg, pepparkakor och grädden till ris á la Malta till överblivna brödskivor, kall potatis och ägghalvor med kaviar.

Varje år slängs över en halv miljard ton livsmedel, men det finns ingen anledning att låta julbordet gå den vägen. Så fram med grytor och kastruller, det är dags för fest – restfest.

Glögglass med salt kolasås
Juldagspizza med skinka och champinjoner
Gubbrörans kompis – Tantröran
Silltårta de luxe
Laxkroketter på julbordets rester
Skriv inlägg
  • Johan Gunnarsson

    Tusen tack, allihop! Riktigt kul att höra att så många tar tillvara på grejerna från julbordet, och att det är flera än jag som tycker rest är fest. God fortsättning!

  • Pytt i Panna är en favorit på resterna av julmaten. Det enda man inte använder är ju sill och lax! Så imorgon kommer son med flickvän hit på äkta Julpytt👌👌👌😊

    Lisse

    Kan inte annat än hålla med, pytt är svårslaget. Men jag undrar om jag inte håller juldagspizzan som nummer ett. Eller kroketter på lax eller julskinka.

    Johan Gunnarsson
  • Har mycket prinskorvar och köttbullar över. Känns tråkigt att äta samma sak flera dagar i rad

    Josefin

    Hej Josefin, köttbullarna skulle jag göra en gryta på, antingen med tomatsås eller gräddsås. Prinskorven skivar jag och blandar i en pytt.

    Johan Gunnarsson
  • Hej Johan! Tips på vad jag ska göra med den stora mängd överblivna rödbetssalladen tas tacksamt emot? Har även något kg potatis över...

    Yngve H.

    Hej Yngve, rödbetssalladen skulle jag använda till härliga mackor med köttbullar och inlagd gurka. Potatis, där är möjligheterna oändliga. Gratäng, potatissallad, kroketter, pytt-i-panna och potatismos. Älskar potatis.

    Johan Gunnarsson
  • Hjälp för mycket saftsås över ( är potatismjöl i )

    Lotta

    Hej Lotta, saftsås är en perfekt bas till en glace för fläskkött. Spetsa den med rejält mycket chili, Colemans senapspulver, salt och worcestershiresås.

    Johan Gunnarsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Sofia Henriksson bjuder på glöggtilltugg

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Recept

Laxar

Glögg

Pepparkakor

Ägg

Matnytt

MER OM GODARE

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Här är sommelierens godaste drycker till jul och nyår

Stekt fläsk med persiljesås

Här är maten som lindrar baksmällan

”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver

1 h 10 min

Markiz Taintons goda julpizzor med lax eller skinka

40 min

Expertens spaning – här är mattrenderna 2022

”Jag vill göra julen magisk”

Janssons frestelse – krämig och varm

1 h

Thailändsk färsgryta

25 min

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”

Lussekatten kan få EU-skydd

Fiskburgare med krämig räksås

1 h

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Grekisk köttfärssås med spagetti

1 h

Här finns världens godaste mat

Rotfruktsgratäng med cheddar – i stället för Janssons frestelse

30 min

Saffransquinoa

30 min

Alexandras tacowrap har setts av miljoner

Stekta äpplen med vaniljmascarpone

25 min

Sill med asiatiska smaker

20 min

Apelsinsallad med ädelost

15 min

Marinerade lammkotletter med ratatouille

1 h