Matsmarta onsdag

presenteras av

Kebabtallrik med tahinimajonnäs
Foto: Lennart Weibull
Kebabtallrik med tahinimajonnäs

Kebabtallrik med tahinimajonnäs

2,6 (198 röster)

MAT & DRYCK

”Om kebabtallrikarna såg ut så här på restaurang skulle jag äta dem ofta. Mycket grönt och en kebabsås så god att man gärna slickar skålen. Veganskt kebabkött med en föredömligt kort ingredienslista finns numera i kyldisken, men det går också bra med falafel. Har du tur hittar du turkiska pickles och libanesisk vildgurka på en hylla, om inte kan du ta cornichoner eller lite citron. Syran behövs för smakbalansen”.

Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).

Tips:

  • Blomkålsris kan man numera köpa färdigt, men det är enkelt att göra själv. Jag brukar skära blomkålen fint med kniv, då blir det ett ris med lite större korn, eller så mixar jag blomkålsbuketter och en skvätt kallt vatten i en matberedare.

  • Med pommes frites eller sötpotatisfries istället för blomkålsris blir det en mer traditionell kebabtallrik.

Kebabtallrik med tahinimajonnäs

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g blomkålsris, se tipset ovan
  • 1 tsk gurkmeja
  • 100 g grönkål, hackad
  • 3 msk russin, eller
  • 500 g granatäpplekärnor, tinade
  • 275 g kebabkött, kylt veganskt eller falafel
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 3 msk tahini
  • olivolja
  • salt och peppar
  • bröd
  • ajvar och pickles, till servering

Gör så här

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM GODARE