Hur mycket vin ska man hälla i glaset?
”Sluta häll vid gyllene snittet”
Kan du inte fylla på lite till?
Det är den vanligaste frågan Sarah Lindstrand Mboge får som sommelier.
I klippet visar hon hur mycket du ska hälla i glaset – för bästa smak och balans.
En skvätt, hälften av glaset – eller generöst hela vägen upp?
Beroende på hur mycket vin du häller i glaset, och vilket typ av glas du dricker ur så påverkas smaken och doften.
– Ett vinglas som är fyllt till kanten blir svårt att dofta på eftersom man inte kan swirla glaset, säger Aftonbladets vinexpert Sarah Lindstrand Mboge.
Man brukar hälla 12-15 cl vin, eller ungefär en tredjedel beroende på glas. Det är så aromerna ska kunna komma till sin rätt.
I princip alla viner, billiga som dyra, mår dessutom bra av att komma i kontakt med luft.
– Det finns flera vinglas som är speciellt framtagna just för specifika druvor som gör att vinet blir ännu godare, säger hon.
Påverkar mängden vin i glaset temperaturen?
Ja, det kan det göra. Bubbel ska drickas vid 10 grader, vitt vid 12 och rött vid 17 grader.
– Man brukar ju säga att man ska dricka rumstempererat rött vin, men det är alldeles för varmt. Personligen så tycker jag hellre för kallt än för varmt! Det är mycket enklare att få ett för kallt glas vin varmare än att få ett för varmt glas vin kylt.
Spelar priset på flaskan någon roll för hur mycket man ska fylla upp?
Det spelar ingen roll om det är ett billigt eller dyrt vin.
– Men om det är ett härligt vin så kanske man vill sniffa lite mer, och då är det svårt att dofta om man har vin upp till kanten.
Så många glas räcker en flaska till:
- Rött vin: 5-6 glas
- Vitt vin: 5-6 glas
- Mousserande vin; 6 glas
- Dessertvin: 12 glas
- Boxvin: Ungefär 24 glas.
Så mycket dryck går åt på festen
Behöver du hjälp med att beräkna mängden vin till ditt bröllop eller stora fest?
Med Systembolagets dryckesplanerare får du hjälp att räkna ut hur mycket dryck som går åt under en festmåltid. Den kan användas för såväl alkohol som för alkoholfri dryck.
Sarah Lindstrand Mboge
- Ålder: 31.
- Familj: Mamma, syskon i Sverige och Gambia och kaninen Bob
- Bor: Stockholm.
- Gör: Sommelier, pluggar till beteendevetare. Har jobbat på flera restauranger och vinbarer i Sverige och utomlands. Svartengrens, Tyge & Sessils vinbar, Sager + Wilde och vinhandlaren Fine & Rare i London. Praktik på Bow & Arrow i Portland. Förutom studierna jobbar hon på restaurang Garba i Stockholm.
- Aktuell: Vinexpert i Aftonbladets vinskola.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Chatta med vinexperten om helgens drycker
Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge
Få rätt temperatur på ditt vin
Välkommen till Sarahs vinskola
Chatta om julens godaste drycker
Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel
Här kan du lära dig mer om vin i Stockholm
Så ska du hålla i vinglaset
Bästa chardonnay-vinerna just nu
Så smakar blått vin
Så smakar du av vin på krogen
Här är godaste alkoholfria dryckerna
Chatta om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge
Experten: Så väljer du bästa bubblet till nyår
Så väljer du godaste drycken till påskmaten
Godaste vinerna till midsommarmaten
Druvorna att ha koll på hösten 2021
Här är sommelierens godaste drycker till jul och nyår
Skillnaden på boxvin och flaskvin
Kommersiell text, innehåller annonslänkar