Tre sorters aioli - här är recepten
Aioli till fisk, potatis eller bara på en bit bröd. Vem älskar inte den vitlökiga såsen från medelhavet? Här är recepten som passar den vanlige, den syrlige och den som gillar lite mer kryddning.
Aioli heter såsen som är så populär runt medelhavet. På katalanska betyder namnet bokstavligen vitlök och olja, vilket är såsens grundingredienser.
Tre sorters aioli
Klassisk aioli
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vinäger
- 2 äggulor
- 1.5 dl rapsolja
- 1.5 dl olivolja
- vitlök, efter smak
- salt, efter smak
Chiliaioli
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vinäger
- 2 äggulor
- 1.5 dl rapsolja
- 1.5 dl olivolja
- vitlök, efter smak
- salt, efter smak
- 1 chilifrukt
- citronsaft, efter smak
- chilisås, efter smak
Limeaioli
- 1 dl majonnäs
- 1 lime, rivet skal
- 1 vitlöksklyfta
- flingsalt
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Bakad sötpotatis med fårost, vitlök och örter





50 min
Bjud vänner och familj på bästa medelhavsbuffén
Skaldjurssallad med chili och citron





25 min
Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost





1 h 30 min
Morotssallad





30 min
Frittata med rucola





55 min
Grillad fisk med rödbetor och vitlökskräm





1 h
Kockens knep: Så grillar du perfekt halloumi





40 min
Tzatziki – klassiskt recept





40 min
Marinerad paprika





55 min
Italiensk bönsallad – vego till buffén





15 min
Gazpacho med halloumi och dukkah





30 min
Jill Johnsons sötpotatis med chili och spenat





40 min
Små spenatpajer





1 h
Örtsallad från medelhavet





1 h 30 min
Duka upp en smakrik italiensk buffé
Sriracha aioli





10 min
Halloumi fries med hummus och jordnötsdip





40 min
Smörrebröd med rökt lax





30 min
Aubergine – Paolo Robertos goda gratäng





55 min
Fläskfilé i ugn med zucchini





1 h 15 min
Grekisk sallad





20 min
Halloumipanna med sparris och sötpotatis





45 min
Halloumirårakor med klassiska tillbehör





30 min