Hummus på svenska ärtor
Foto: Thinkstock
Hummus på svenska ärtor

Gör hummus på svenska ärtor

5 (4 röster)

– Folk borde verkligen hamstra bönor, linser och ärtor. Klimatsmart råvara och de torkade håller hur länge som helst. Och hummus måste man ju bara göra. Varför inte på svenska gula ärtor, det blir nästan godast. Vi borde odla mer baljväxter i Sverige. De är bra för jordarna, tillför näring, säger Stefan Eriksson.

– Den vanliga sorten gulärta blir snabbt mosig när du kokar den – och det är bra när du ska laga ärtsoppa. Det finns en annan sort som heter Vreta och den håller formen bättre. Bra om du vill ha en humus med bitigare struktur. Den ärtan går också bra att ugnsrosta när den är kokt. Gott i sallader eller i en risotto.

Tid fr blötläggning tillkommer tillagningstiden.

(1 portion i receptet blir ett stort lass humus. Halvera receptet om du vill men röran håller sig en vecka (minst) i kylen.)

Hummus på svenska ärtor

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 6 dl gula ärter, torkade
  • 1 msk spiskummin, gärna hel
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Av: Aftonbladet

LÄS VIDARE