Gustav Leonhardt - tävlingslysten stjärnkock

Så gör du Årets kock-finalistens flädervinäger – se klippet

Publicerad 2021-07-22

Mormor var hushållslärare och visade hur plättar ska stekas. Matintresset som startade där har nu tagit Gustav Leonhardt till final i Årets kock 2021.

– Ställer man upp i en sådan här tävling gör man det för att vinna, säger Gustav Leonhardt.

Gustav Leonhardt är 24 år och van att tävla i matlagning. Han började redan på gymnasiet med juniorkocklandslaget, efter det har mängder av tävlingar hunnits med. Men aldrig tidigare har han tävlat om att bli Årets kock.

  • Du jobbar på stjärnkrog – vad krävs för att vara stjärnkock?

– Alla skulle egentligen kunna lösa det. Det enda som verkligen krävs är ett brinnande intresse och viljan att prestera sitt yttersta.

  • Vad gör dig stressad i ett hemmakök när folk lagar mat?

– När någon hackar lök med en slö kniv blir jag superstressad. Till exempel gräslök, det känns nästan taskigt mot löken. Men jag brukar inte säga något.

  • Favoritglass i sommarvärmen?

– I går åt jag en väldigt god basilika- och jordgubbsglass.

  • I videon tipsar du om vinäger smaksatt med fläder och hägg. De har blommat över nu?

– Just de har dessvärre blommat över, men det går bra att använda annat i säsong. Eller ställa ett larm till nästa år!

Gustav Leonhardt tävlar för trettonde gången, men första gången i Årets kock.

”På våren går lammen i hagen, på hösten ligger de i frysen”

  • När väcktes intresset för matlagning?

– Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.

  • Du jagar! Vad är ditt favoritvilt?

– Dovhjort och kronhjort är det bästa.

  • Vad lagar du på det?

– På restaurangen där jag jobbar tar vi tillvara på hela djuret, vilket är fantastiskt. Det blir nya rätter beroende på vad som finns kvar. Men en personlig favorit är att grilla sadeln i brynt smör och servera direkt till gästen.

”Många kallar mat subjektiv”

  • Det här blir trettonde gången du tävlar i mat. Har du någon fördel av din tävlingsvana?

– Det tror jag!

  • Har dina motståndare som tävlat i Årets kock tidigare ännu större fördel?

– Ja, det har de. Det är en väldigt speciell tävling som inte riktigt går att jämföra med andra.

  • Kan man verkligen tävla i matlagning?

– Många kallar mat subjektivt och säger att man inte kan tävla i det, men jag håller inte med. Alla uppskattar god, vällagad mat som är vacker. Oavsett om man till exempel gillar koriander eller inte.

  • Och vad som är gott och vackert kan bedömas i poäng?

– Ja, jag skulle absolut säga det.

  • Vinner du?

– Jag tänker det! Den inställningen måste jag ha, och jag hoppas att alla som är med tänker det. Då kommer det bli en riktigt rolig tävling.

Den 16 september avgörs Årets kock 2021

Följ ämnen i artikeln