Här är sommelierens godaste drycker till jul

Sarah: ”Sherry är den perfekta julmatsdrycken”

Publisert:

En ljus lager, julmust eller en fin sherry. Det dricker sommelier Sarah Lindstrand Mboge gärna till julmaten.

– Sherry är så allsidigt så jag tycker man kan börja med den till de kalla rätterna, säger hon.

Här tipsar Sarah om de godaste dryckerna till julens matglädje.

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge dricker helst en vanlig lager till julbordet – eller julmust.

– Jag tycker om julen men maten och drycken allra mest. Jag gillar det här med att man lagar tillsammans eller att man ansvarar för en del av maten. Och så år det ju så ”goffig” mat!, säger Sarah.

Sarah firar jul med sin närmaste familj, en helt vanlig jul enligt henne själv.

– Vi träffas mitt på dagen och sedan ser vi på Kalle. Äta är ett genomgående tema så det gör vi mest hela tiden. Och dricker glögg.

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge.

”Det var som en uppenbarelse”

Hennes favorit på julbordet är halländsk långkål och Janssons frestelse.

– Långkålen hamnade på vårt julbord när jag var runt 12 år och det var som en uppenbarelse när jag åt den. Nu blir den ingen jul utan den.

Vad som ska ätas på julafton har resulterat i en del diskussioner i familjen.

– Vissa i familjen har velat äta något helt annat på julafton, något lyxigt och härligt. Men då har jag trätt in som en riktigt traditionalist och tyckt att det ska vara som vi alltid haft det. Jag är lite förskräckt över hur traditionell jag är och undrar ju lite över hur jag hamnade där. Jag får jobba på det, annars blir det kanske lätt inskränkt, säger Sarah och skrattar.

De senaste åren har familjens julbord sett ungefär likadant ut förutom några nya sorters sill.

Bland julgodiset är knäck Sarahs absoluta favorit.

– Jag gör två olika, en med hackad mandel och en utan och så har jag alltid lite salt i.

Perfekta drycken till julmaten

Julmusten är en självklarhet för Sarah men hon väntar gärna till någon vecka före jul innan hon dricker sitt första glas.

– Glögg är också härligt på julbordet, både med och utan alkohol. Om den känns för sötstark kan man spä ut den med lite vatten eller om den är kall kan man lägga i en isbit.

Sarah framhåller sherrysorterna Fino, Manzanilla och Amonontillado som den perfekt plockmatsdrycken. De sötare sherrysorterna kan sparas till julgodiset.

– Sherry är så allsidigt så jag tycker man kan börja med den till de kalla rätterna. En liten snaps sitter också fint. Stockholms bränneri har gjort en jättegod akvavit som jag gärna har på mitt julbord.

Julöl blir mer och mer populärt och Sarah tycker att det är trevligt att duka upp en liten buffé.

– Julöl är ju gjorda för att passa till just julmaten så alla brukar hitta något de gillar.

Sarah Lindstrand Mboge

  • Bor: Stockholm
  • Ålder: 31.
  • Utbildning: Sommelier men läser just nu sociologi och journalistik.
  • Yrke: Sommelier och servitris.
  • Favoritjuldryck: Jag dricker gärna en vanlig lager typ Norrlands guld, julmust och rödvinsglögg.
  • Önskar sig i julklapp: En flaska riktigt gott vin eller ett ommålat sovrum.

Sarahs bästa juldrycker

Vita viner

Vita viner

  • Laroche Bourgogne Réserve, 2020 Nr 5621, 119 kr/750 ml.
  • Ett vin gjort på druvan chardonnay med en lite generösare stil som ändå bärs upp av en trevlig syra. Här finns ananas, kvitten och en fräsch doft av citrus som ligger under den varma frukten och faten. Vinet upplevs som lite solvarmt på doften och alkoholen kommer fram som en lätt skjuts i slutet. Ett prisvärt vin som passar bra till kalkonen.
  • Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2020 Nr 5810, 109 kr/750 ml.
  • Det här vinet kommer från en producent med en historia tillbaka till 1100-talet. Druvigt och expressivt i sin doft och en palett med fräsch syra som väger upp sötman. Kabinett är en sötare stil av vin, så här finns det mer socker och sötma. I slutet kommer en skjuts av fräsch syra som väger upp det söta. Vinet har låg alkoholhalt. Drick det till chili- eller thaisill.
  • Alvarinho Contacto, 2020 Nr 6707, 120 kr/750 ml.
  • Fräsch, hög syra och mineral. Torr i stilen och upplevs som stramt parallellt med lite varm frukt i bakgrunden. Tankarna går till färgen grön – som lime och gröna äpplen på paletten
    men upplevs något varmare på doften. Vinet kommer från Vinho Verde, så det var inte helt otippat att vinet kändes lite grönt. Drick den här till mat med hög syra, som till exempel sill.
  • Pasqua Hey French You could have made this but you didn’t Nr 52258, 380 kr/750 ml.
  • Smakar och doftar som en vit Rhône i Frankrike trots att det är från Veneto i Italien. Gjord på Garenga, Pinot blanc och Sauvignon blanc från fyra olika årgångar. Bombastiskt vin som
    är fetare i stilen, blommig, lite oljig med tydlig fatanvändning och lätt syra med hög alkohol. Ett vitt vin som absolut kan drickas till julskinkan. Etiketten är en blinkning till filmen Jokern.
  • Flora 2020 Nr 50813, 199 kr/750 ml.
  • Ett charmigt och flörtigt vin som görs på druvorna riesling, muskateller och scheurebe. Aromatiskt och blommigt med lite stenfrukt i bakgrunden. Ett kul och piggt vin med lite rondör som passar perfekt för sig själv eller tillsammans med grönsaksrätterna på julbordet.
Röda viner

Röda viner

  • Jiayuan Pinot Noir Silver heights Vineyards 2017 Finns hos winefinder.se, 289 kr/750 ml.
  • Rött vin gjort på druvan Pinot Noir från Ningxia i Kina. Det här kan säkert bli en snackis runt julbordet om var vin tillverkas i världen, vad som nu kan ses som gamla och nya världen och vilka de framtida vinländerna är. Det här vinet är otroligt gott, lätt, uttrycksfullt och har pondus. Här finns röda bär och välintegrerade fat. Passar till det mesta på julbordet.
  • Côtes du Rhône 2017 Nr 2011, 129 kr/75 ml. Klassiskt, snyggt och rent från en av Rhônedalens bästa producenter.
  • Det här är ett uttrycksfullt vin med arom av mörka och röd bär och lite peppar. Vinet har en rondör med finstämda tanniner som ger precis rätt avtryck. Här hittas också lite ekfat som är integrerade i vinet. Hela upplevelsen avslutas elegant och med en fin längd på vinet. Drick till rostbiff med potatis eller rödbetor. Otroligt prisvärt och väldigt mycket vin för pengarna.
  • Homonna Kékfrankos 2020 Nr 78201, 279 kr/1 500 ml.
    Rödbärig och tydlig syra i vinet som kommer från Tokaj i Ungern. Görs på druvan kékfrankos, eller blaufränkisch som den också kallas, beroende på var i världen man befinner sig. Lätt, juicigt och klunkigt vin som passar till det mesta på julbordet. Dessutom i magnumflaska som ger en extra festlig känsla.
  • Lat 42 Gran Reserva 2014 Nr 12679, 149 kr/750 ml.
    Äldre vin smakar alltid annorlunda mot ungt, och det är väldigt kul att dricka. Istället för pigg frukt så finns mogen, torkad frukt - plommon, körsbär, läder, gammalt trä och lite torkade kryddor med en fräsch syra som finish. Vinet är gjort på druvan tempranillo. Prova det gärna ihop med lamm.
  • Shiraz Malbec Ecologica Familias Reserve 2020 Nr 6512, 79 kr/750 ml.
    Det här vinet är jul – det har funnits med år in och år ut i flaska eller på box på julbordet. Det är frukt-tungt, plufsigt och packat med mörka bär. Runt och behagligt med lite tanniner. drick ihop med kött.
Bubbligt

Bubbel

  • Blanc de Noirs Vielles Vignes Grand Cru Brut Finns på winefinder.se, 1 749 kr/750 ml.
  • Intensiv och svulstig champagne gjord på pinot noir som har ekfatslagrats 18 månader. Ekfaten känns av som lätt rostade i bakgrunden utan att vara dominerande. Det finns en
    mineralitet, gula äpplen, röda bär och det är mycket av allt i en koncentrerad form. En hantverkschampagne som det är ren lycka att får dricka! Till hummer med smör eller pilgrimsmusslor. Eller varför inte till en surf & turf ? Eller bara som den är.
  • Michel Gonet Les 3 Terroirs Extra Brut Blanc de Blancs, 2016 Nr 53640, 338 kr/750 ml.
  • Knastertorr champagne som görs på druvan chardonnay. Druvorna kommer från tre olika byar och det är en mineraldriven champagne med en vass syra. Stenig, mycket citrus
    och mycket syra som gör att bubblet känns väldigt precist. Drick till ostron.
  • Privat Brut Nature Reserva, 2018 Nr 7904, 120 kr/750 ml.
  • Smalt, korrekt och fräscht bubbel. En cava som är väldigt elegant i stilen med hög syra och lågt sockerinnehåll. Tankarna går lite åt gröna äppelskal och citrus både i smak och doft. I bakgrunden finns en liten ton av kex. Otroligt mycket vin för pengarna. Passar perfekt till räkor med citron eller andra skaldjur.
  • Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir Nr 7889, 120 kr/750 ml.
  • Solvarmt och generöst bubbel som tillverkas på samma sätt som champagne. Vinet har fermenterat i flaskan och får därför en lätt jäsig ton. Druvorna är två klassiska champagnedruvor, chardonnay och pinot noir. Boschendal är en av de äldsta vingårdarna i Sydafrika med rötter i 1600-talet. Gul frukt och lite exotisk frukt på paletten och lite vitblommig på näsan. Ett bubbel med generösa och relativt krämiga bubblor och en syra i slutet. Ett bubbel att dricka till snittar och snacks i början av kvällen.
  • Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne Nr 7725, 150 kr/750 ml.
  • Så mycket vin för pengarna! Det är äpplen, päron, kalkigt och lite brioche-brödigt på näsan. Det går också att hitta lite vita blommor här. Vinet görs på samma sätt som champagne på druvorna pinot noir och chardonnay. Pinot noir ger vinet en liten tyngd och fyllighet. Drick som det är eller ihop med rödspätta.
  • Campo Viejo 0% Sparkling Finns i matbutiker, ca 80 kr/750 ml.
  • Det här doftar ananas, exotisk frukt, nektarin, persika, gula äpplen … det är väldigt aromatiskt och här får man släppa tanken att det är en dryck som ersätter ett mousserande vin, och i stället tänka att det är en mousserande dryck. Det har en fruktig rondör som följs av en skjuts syra. Kan absolut drickas med en isbit i glaset!
Juldrycker

Andra juldrycker

  • Svarta Vinbär Ben Conan, Färna Odlingar Finns på Dellback.se, 29 kr/330 ml
  • Smakar svarta vinbär som pressats i ett glas. Koncentrerad svartvinbärsfrukt med en liten strävhet och fräsch syra. Ganska fyllig dryck som matchar det mesta på julbordet, servera som det är eller med en isbit.
  • Apotekarnes julmust. Finns i matbutiker, ca 17 kr/1 500 ml.
  • Ett måste på julbordet! För dem som inte druckit julmust tidigare är det en kolsyrad dryck som påminner om drycken malta, fast mer som coca cola. Julmust passar till all mat på julbordet och är dessutom en perfekt dryck till alla sötsaker och godis som äts under julen.
  • Orange Vermouth Spriteriet Nr 36429 (eller privatimport via spriteriet.se), 325 kr/700 ml.
  • En hantverksvermouth direkt från Vasastan i Stockholm. Den är gjord på orange vin, alltså skalmacererat vin. Kryddad med svenska smaker som krusbär och fläder. Har en viss sötma som ger en känsla av rondör och en liten beska som en vermouth ska ha. Drick den med en isbit som aperitif eller matcha med nötiga hårdostar som comté.
  • Tio Pepe Fino Nr 8225, 64 kr/375 ml.
  • En dryck som kan ses som en vattendelare. Älskad av sommelierer och bartenders, men som många andra associerar med en sötsliskig efter maten-dryck. Men sherry görs i flera olika stilar. Det här är en torr sherry som har den typiska nötigheten men även friska citrusinslag. Passar toppen tillsammans med mycket av den plockmat vi äter till jul.
  • Taste a Lot hoppy lager 2,7% Finns i matbutiker, ca 14 kr/330 ml.
  • En öl som har en väldigt bra mousse, ganska snäll beska och lite citronkänsla i slutet. Det är en lite försiktig öl och inget
    som är för mycket varken på palett eller i doften. En kul detalj är att den här ölen görs genom att kombinera en brygd utan alkohol med starköl. Servera till prinskorvar med eller utan kött.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.