Bästa knepen för att lyckas med räkor
I nyttiga sallader, krämiga såser, snabba vardagsrätter och i lyxiga festmåltider. Räkor passar till de flesta tillfällen.
Här är våra bästa tips och recept på hur du tinar, skalar och bjuder på räkor.
Räkor passar till så mycket: räksallad, smakrika röror, som tillbehör till pasta, i tacos eller varför inte som topping till en gratinerad fiskgratäng.
Här guidar vi till hur du bäst:
Hur du väljer räkor i butik
Skalar räkor
Marinerar räkor
Beräknar mängd räkor
Tinar räkor
Och mycket mer!
Så väljer du rätt räkor
I klippet guidar kocken Mattias Larsson er till hur ni ska tänka när ni ska handla räkor i butik.
Utifrån vilken budget ni har så presenterar Mattias fyra olika räk-alternativ, han berättar även vilka som passar bäst bara som de är, kanske med lite aioli, och vilka som passar bra till en toast skagen.
Kika på klippet och se Mattias supertips som du bör tänka på nästa gång du handlar räkor!
Så skalar du räkor
Till skillnad från andra skaldjur som hummer och krabba är räkor enkla att skala. Gör bara så här:
- Ta räkan i ryggen mellan tumme och pekfinger.
- Vrid av huvudet med andra handen.
- Ta tag om magen på räkan och dra av resten av skalet.
Hur marinerar man räkor?
Räkor kan marineras på många olika sätt. Vanligt är att man använder smaker som citron, persilja, chili och vitlök.
I klippet ovan visar kocken Markiz Tainton hur du gör en god marinad med smak av koriander, olivolja, citron, sumak, vitlök, salt och peppar.
– Det här är en av mina favorit-tapas, kungsräkor med smak av sumak och chimichurri, säger hon i klippet.
Hur mycket räkor med skal per person?
Ska du planera en räkfrossa, eller bjuda på räkor till midsommar? Enligt Konsumentföreningens portionsguide kan du då räkna så här :
- Som huvudrätt: 250 gram oskalade räkor per person.
- I buffé: 50 gram oskalade räkor per person.
Vad kan man göra med räkor i lake?
Räkor i lake är smidiga att använda när maten ska vara enkel och snabblagad. Blanda i pastasalladen, toppa avokadosmörgåsen – eller gör en riktigt snabb skagen.
Blanda räkor i lake med majonnäs, lite hackad dill och citronsaft. Klart!
Hur tinar man räkor snabbt?
Snabbtina frysta räkor genom att först spola dem med hett kranvatten och sedan spola med iskallt vatten. Räkorna mjuknar på några sekunder och går sedan att skala. Tina några nävar räkor åt gången annars funkar det inte.
Har du lite mer tid så kan du bre ut de frysta skalade räkorna på hushållspapper och salta när de ska tinas. Saltet gör att det går lite snabbare och all smak blir kvar.
Hur gör man en god räksallad?
Stjärnkocken Erik Videgårds räksallad är en riktig lyx-variant. Den innehåller en del ingredienser – men går snabbt att röra ihop när du är ute efter den absolut godaste räksalladen.
Du behöver:
- 150 g räkor färska, skalade, grovhackade
- 100 g rotselleri och fänkål i små kuber
- 50 g grönt äpple, i små kuber
- 15 g riven pepparrot
- 100 g majonäs
- 1 msk citronjuice
- 1 salladslök i tunna skivor
- 0.5 kruka dill, finhackad
- cayennepeppar & salt
Gör så här:
Blanchera grönsakerna 1 minut. Sila av och låt svalna.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, cayenne och svartpeppar.
Bästa vinet till räkor och skaldjur
Till fisk, räkor och andra skaldjur är vitt vin alltid ett säkert kort.
Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge har listat topp tre vinsorter som passar med fisk och räkor.
9 Recept med räkor
Här har vi samlat några av våra bästa räk-recept. Bara att välja och vraka när det vankas räkfrossa, eller när du bara vill svänga ihop något snabbt på lunchen.
Toast skagen
Här är receptet på den klassiska rätten med räkorna i fokus.
Räksmörgås
Solvallas populära räksmörgås - med picklad lök.
Smördegsflarn med räkor
Jättemumsigt recept med räkor och avokado.
Förrätt med räkor
Superreceptet med gurk- och avokadoröra.
Ceviche med räkor
Recept på en romantisk middag.
Wokad kål med räkor
För dig som gillar indonesiskt.
Risotto
En sund risotto med räkor.
Blomkålssoppa med räkor och krutonger
Supergott – och dessutom nyttigt.
Räktacos
Fyll dina tacos med en fräsch blandning av finhackade grönsaker och skalade räkor smaksatta med vinäger, lime och vitlök.