Trendspaning: Så äter svenskarna 2021

Grönt är inte längre lika skönt – om svensken själv får välja

Publisert:
Middagsbjudningar kommer att bli vanligare efter pandemin, enligt en rapport från Food and Friends.

Mindre vegetariskt och mer vänner på middag.

Tempen har tagits på hur svenskarna förväntas äta under 2021 och vilka rätter som toppar favoritlistorna.

För första gången på tio år börjar det vegetariska ätandet att minska.

Det visar en ny rapport från trendspanarna och kommunikationsbyrån Food and Friends som har tagit tempen på svenskarnas matvanor, beteenden och favoriträtter i sin årliga rapport: Matrapporten 2021.

En rad andra beteenden ser också ut att ha ändrats under pandemin, och hur vi kommer att bete oss efter.

66 procent uppger att de efter karantän och corona kommer att bjuda hem vänner på middag oftare än vad de gjorde innan pandemin.

Under det här året tenderar även svenskarna att stanna inom landets gränser då 40 procent uppger att de kommer lägga mer pengar på resande i Sverige och 23 procent kommer lägga mindre pengar på resor utomlands.

Inspirerande mat på sociala medier

Mer tid i hemmet verkar också gett svenskarna mer tid i köket och en chans att utforska sin kulinariska nyfikenhet, då 28 procent menar att de testat att skapa nya rätter. 

Inspirationen till dem då? Jo det kan vara scroll på sociala medier, då 32 procent av befolkningen hittar sin inspiration via sociala medier. De som är 55+ bläddrar fortfarande gärna efter inspiration i matmagasin. 

Enligt rapporten uppger 65 procent av svenskarna att de kommer fortsätta äta som vanligt under 2021, 20 procent kommer dock försöka minska sin konsumtion av nöt- och griskött.

Pokébowl är 2021 års trendrätt och spaghetti och köttfärssås är svenskarnas favorit på vardagar.

Svenskarnas favoriträtter 2021

Topplista vegetariska rätter:

  1. Pasta med sås
  2. Grönsakssoppa
  3. Sallad
  4. Vegetariska biffar
  5. Lasagne
  6. Linsgryta
  7. Pannkakor
  8. Tacos
  9. Halloumi
  10. Falafel

Topplista vardagsrätter:

  1. Spaghetti och köttfärssås
  2. Kyckling med tillbehör
  3. Pastarätter
  4. Fisk
  5. Korvstroganoff
  6. Lax
  7. Köttbullar med tillbehör
  8. Korv med tillbehör
  9. Soppor
  10. Sallad

Topplista helgrätter:

  1. Tacos
  2. Pizza
  3. Biff med tillbehör
  4. Kyckling
  5. Fisk med tillbehör
  6. Pasta
  7. Grillat
  8. Hamburgare
  9. Lax
  10. Fläskfilé

Årets trendrätt:

Pokébowl

Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!