Har du koll på matmärkningarna?
Uppdaterad:
Matsmarta onsdag
Ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt – butikerna konkurrerar för fullt om miljövänliga alternativ.
För att ge oss konsumenter en hjälp på traven märks många varor med symboler.
Men vet vi vad de betyder? Aftonbladet har listat några av de vanligaste.
Redan på 1970-talet fanns miljömärkta livsmedel, då via inköpsföreningar som var inriktade på alternativodlad mat.
Därefter har trenden vuxit. Och det med råge. Idag är det fler producenter än någonsin som miljömärker sina varor.
– Syftet med reglerna om livsmedelsinformation är att garantera konsumenternas säkerhet och se till att ingen blir vilseledd av hur ett livsmedel presenteras, säger Joakim Meuller Bäckman, inspektör på Livsmedelsverket, och fortsätter:
– Konsumenterna ska ha möjlighet att göra säkra och medvetna val, särskilt utifrån hälsomässiga, ekonomiska, miljömässiga, sociala och etiska överväganden.
Falska märken
Men se upp, det finns även falska miljömärken. Det kan vara fiskar, blommor och andra märken som producenterna själva hittar på för att varorna ska ge ett miljövänligt intryck. Naturskyddsföreningen betonar att sådana märken gör skada eftersom de förvirrar konsumenterna.
Hur gör vi för att stävja oseriösa märkningar?
– Alla livsmedelsföretagare ska genomgå offentlig kontroll, även om undantag tyvärr förekommer. I den kontrollen ingår att kontrollera om märkning på produkter är korrekt, säger Joakim Meuller Bäckman.
I djungeln av märkningar för olika livsmedel är det bra att känna till vad de olika symbolerna står för. Här kommer de viktigaste att hålla ordning på.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Apparna som hjälper dig göra smartare val
Vilka drycker är snällast mot klimatet?
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Stjärnkockens attack – mot avokado: ”Det är hål i huvudet”
Så vill matjättarna minska matsvinnet
Burktomatens revansch
Släng inte ätbar mat. Punkt slut.
Klimatforskaren: Vi måste agera snabbt och kraftfullt
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Så blir du halvvego och hjälper klimatet
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Chokladmakaren: Alla borde göra sin egen choklad
Zeinas gryta med smakrik jordnötssås
1 h 15 min
Masoor dal – indisk linssoppa
45 min
Hur länge kan jag spara matrester?
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter
1 h 10 min
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
55 min
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren
Så hittar du en klimatsmart julskinka
Apparna som hjälper dig göra smartare val
Vilka drycker är snällast mot klimatet?
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Stjärnkockens attack – mot avokado: ”Det är hål i huvudet”
Så vill matjättarna minska matsvinnet
Burktomatens revansch
Släng inte ätbar mat. Punkt slut.
Klimatforskaren: Vi måste agera snabbt och kraftfullt
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Så blir du halvvego och hjälper klimatet
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Chokladmakaren: Alla borde göra sin egen choklad
Zeinas gryta med smakrik jordnötssås
1 h 15 min
Masoor dal – indisk linssoppa
45 min
Hur länge kan jag spara matrester?
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter
1 h 10 min
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
55 min