6 matprofiler: Det här är mina 3 måsten i matkassen

Tareq Taylor: ”Havregryn är svingott till nattamat”

Av: 

Olivia Svenson

Jessica Frej, Mauri Hermundsson, Tareq Taylor och Daniel Paris.
Jessica Frej, Mauri Hermundsson, Tareq Taylor och Daniel Paris.

Klimatsmart mat

En matkasse kommer lastad …med vadå?

Här väljer sex matprofiler sina absoluta favoriter.

Daniel Paris.

Daniel Paris, programledare:

”Jag har en glad kyl. Innehållet ska vara bra för både kropp och själ.”

1. Choklad. Jag förvarar den i kylskåpet även om jag vet att det är en het potatis. Det ska vara ljus choklad, absolut inte mörk. Ibland med grejer i, men absolut inte frukt. Kanske nötter. Å, nu blev jag sugen.

2. Laktosfri crème fraîche. Med den kan man göra såser, tonfiskröra och ha som bas till väldigt mycket trevligt. Jag använder också crème fraîchen till att dryga ut chilisås, så att den ska bli mildare och snällare mot magen.

3. Gröna äpplen, de håller oroväckande länge. Absolut ingen annan färg på äpplen duger. Jag har alltid med mig ett äpple som mellanmål i min väska, jag blir cranky om jag inte äter mellanmål. Jag brukar köpa hem påsar med tio stycken i och blir glad av den glada starka gröna färgen. Jag är mycket selektiv med mina frukter, inte med mina människor.

Mauri Hermundsson

Mauri Hermundsson, Youtube-profil med programmet ”Uppdrag mat”:

”Jag har nästan aldrig lagat mat hemma. Köper bara från restauranger. Detta är en djupt osexig egenskap har jag fått höra, som jag inte alls borde skryta om, men vad vore jag för liten människa om jag ljög. Av de få saker jag faktiskt handlar i affären är nog dessa mina favoriter:

1. Tonfisk på burk. Kalorisnåla proteinbomber.

2. Ciabattabröd. Såna där färska som man plockar själv. Det är så sinnessjukt gott med vitt bröd.

3. Toalettpapper. Då och då slår det mig vilken otrolig lyx det är. Ett måste att ha hemma, för mig.

Jessica Frej

Jessica Frej, tv-kock och kokboksförfattare:

”Ingredienser jag använder i princip varje dag, de godaste smaksättarna i nästan alla maträtter.”

  1. Citron
  2. Vitlök
  3. Grädde

Sigrid Barany

Sigrid Barany, Sveriges mästerkock 2012, kokboksförfattare:

”Någon baljväxt som svarta bönor eller belugalinser, citron och gul lök (eller vilken lök som helst, faktiskt!) måste alltid finnas hemma hos mig. Baljväxterna för att de är så enormt användbara och lätta att variera och det går alltid att få ihop en rätt som de flesta kan äta. De känns också sköna för min kropp. Lök för att det är en så viktig grundton i min matlagning. Utan lök blir livet lite tunt, som musik där man redigerat bort basen. Citron för att kunna reglera syran i maten och för att jag använder någon form av citruszest mest hela tiden. Citruszest är diskanten som ger glitter åt maträtten.”

Tareq Taylor.

Tareq Taylor, krögare, kock och kokboksförfattare:

  1. Ägg, det är världens bästa snabbmat.
  2. Havregryn, det är svingott till nattamat eller om jag ska baka en kaka.
  3. Olivolja, det är en av de bästa oljorna och de finns i så många olika varianter. De går att laga mat med och funkar i dressingar.

Till shoppen
Sandra Mastio.

Sandra Mastio, matkreatör och kokboksförfattare:

  1. Olivolja. Jag gör av med litervis olivolja i veckan. Steker, har i mat, på mat, friterat i, har i salladen. Till eller i typ allt.
  2. Ost, typ mozzarella eller svensk halloumi. Jag kan göra macka, middag, sallad på råvaror jag har runt mig, i odlingen eller frysen. Men med ost blir all mat lite mer komplett. Otroligt gott, mättande och håller mycket längre än vad det står på förpackningen.
  3. Salt. Grundläggande, salt förhöjer smaken på vad du än lagar. En gnutta i degen när du bakar, en nypa i morgongröten, en matsked per liter vatten när man kokar pasta. Så det går ju åt en del!

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Stark tillväxt för digitala matkassar

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatsmart mat

Sandra Mastio

Jessica Frej

Daniel Paris

Tareq Taylor

Mauri Hermundsson

E-handel

MER OM GODARE

Kocken Jessica Frej: ”Favoritlunchen tar fyra minuter att laga”

Experterna: Det är för- och nackdelarna med e-handel

Stark tillväxt för digitala matkassar

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Recept som passar bra till valrysaren

”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart

Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål

1 h

Myllymäkis ångade torsk med färsk lök, ägg och örter

1 h

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”

Shakshuka med vegansk äggröra

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Fem kryddors revbenspjäll

1 h 30 min

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Restaurangerna dukar upp julbord – även i år

Gabriel, 21, fick smaka på guld – i Mack-SM

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”

Snabbt, enkelt – och jättegott!

Socca med bönsallad och pecorino

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett

Miljöforskaren: Var tredje matkasse slängs