Två nya rätter med lök i huvudrollen
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Godare
Lök finns i nästan all matlagning, både som grund och smakbärare.
Under sommarmånaderna är denna råvara dessutom extra god.
– Jag älskar den färska löken på sommaren, då är den mildare i sin smak, säger kocken Frida Nilsson.
I programserien ”Det nynordiska köket” visar hur hon utnyttjar kraften i hela löken – ja, till och med rötterna blir friterade.
Färsk lök med lardo, saltade ramslöksbär, yoghurt och blommor
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Färsk lök:
4 st färska lökar
2 tsk sherryvinäger
2 msk olivolja extra virgin
salt
6 kvistar salvia
frityrolja
Garnityr:
8 skivor tunna lardo, italienskt saltat och örtat fläsk
2 msk salta ramslöksbär (finns i välsorterade delikatessbutiker alt byt emot kapris)
4 msk tjock yoghurt, minst 10%
1 dl vilt plockade blommor/örter (ramslök, löktrav, rölleka)
2 msk olivolja extra virgin
Gör så här:
Färsk lök:
Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
Skölj av lökarna och dra bort eventuellt fula blad.
Skär av rötterna och spara till fritering.
Dela lökarna längs med. Lägg snittytan uppåt i en ugnssäker form. Rippla på olivolja, vinäger och salt. Kör in i ugnen i ca 8-12 minuter, tills den är mjuk.
Värm upp frityroljan till 170 grader, lägg i lök rötterna och fritera tills de är gyllene i färgen. Lägg på avrinning på hushållspapper, salta.
Plocka salviabladen och fritera i samma olja tills de blir krispiga och härligt ljusgröna i färgen, lägg på papper och salta.
Bränn av de bakade lökarna med en brännare, så de blir lätt sotade.
Servering:
Lägg en ordentlig klick med yoghurt i botten på tallriken och dra ut med skeden.
Lägg ut de sotade lökarna och lägg en skiva lardo på vardera lök, bränn av så att fettet smälter.
Rippla över olivoljan och ramlöksbären.
Garnera med den friterade salvian och lök rötterna och de plockade örterna.
Inkokt lök med kycklingbuljong, libbsticka och krispigt kycklingskinn
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Inkokt lök:
4 st färska lökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
2 kvistar rosmarin
3 st lagerblad
6 st kryddpepparkorn
Kycklingskinn:
skinn från en kyckling
salt
Kycklingbuljong:
4 dl rostad kycklingbuljong (från delikatessbutik alt. gör en egen)
1 tsk sherryvinäger
1 tsk olivolja Extra virgin
salt
svartpeppar från kvarn
Garnityr:
4 kvistar libbsticka
viltplockat oreganoblomma och jordreva
Gör så här:
Kycklingskinn:
Sätt ugnen på 160 grader, varmluft.
Lägg kycklingskinnet på en plastskärbräda och skrapa försiktigt av överblivet fett från skinnet.
Placera ut skinnet slät på ett bakplåtspapper, salta.
Kör in i ugnen i ca 30 minuter, tills skinnet är gyllene och krispiga.
Inkokt lök:
Koka upp lagen med ättika, socker, vatten och kryddor, sänk till medelhög värme.
Skölj av lökarna och dra bort eventuella fula blad. Skär av en del av blasten så löken blir ca 10 cm lång.
Lägg i löken i lagen och låt sjuda, tills den är mjuk.
Kycklingbuljong:
Värm upp buljongen i kastrull.
Smaka upp med vinäger, salt, olja och peppar.
Servering:
Placera den inkokta löken i en djup tallrik.
Slå på buljongen.
Garnera uppe på löken med det krispiga kycklingskinnet, libbstickan och blommorna.
Med fördel kan man tillaga den hela kycklingen och servera köttet till denna rätt.
.
Se hela programserien ”Det nynordiska köket” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Rabarber passar både till sött och salt
Så får du tomaterna att smaka mer
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Så steker du extra god kyckling
Allt du vill veta om tacos
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Härliga sommarsmaker
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Rabarber passar både till sött och salt
Så får du tomaterna att smaka mer
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Så steker du extra god kyckling
Allt du vill veta om tacos
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Härliga sommarsmaker
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min