Så länge håller din mat – professorn förklarar

Se videoklippen om ketchup, mjölk, smör, ost och matlåda

Av: 

Linda Newnham

Matsmarta onsdag

Bäst före-datum är bara en rekommendation. Mycket mat håller betydligt längre än så. Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, berättar hur du listar ut om maten fortfarande är okej.  

Kan ketchup bli gammal? – se videoklipp här

Hur länge håller ketchup egentligen? Och måste en öppnad flaska stå i kylen, eller kan du lika gärna ha den i skafferiet? I videoklippet reder Marie-Louise Danielsson-Tham reder ut saken. Du får också ett bonustips på hur du enkelt minns hur gammal ketchupen är.  

Få matlådan att hålla lite längre – se videoklipp här 

Du kan tjäna tusentals kronor per år på att ta med dig matlåda till jobbet istället för att gå ut och köpa lunch. Men om du inte vill äta samma mat två dagar i rad, hur länge håller då matlådan? I videoklippet ger Marie-Louise Danielsson-Tham tydliga besked, och tipsen som får lunchlådan att hålla lite längre. 

Är mjölken okej att dricka? – se videoklipp här 

Gråt inte över spilld mjölk, men häll heller inte ut den i onödan. Mjölk håller betydligt längre än många tror. Så här vet du om mjölken fortfarande är drickbar. Experten avslöjar också varför den inte gillar att stå i kylskåpsdörren.

Håll koll på märkningen! 

  • Sista förbrukningsdag

Anger när produkten ska vara uppäten. Märkningen används främst för produkter som lätt förstörs, som köttfärs och rå fisk, och ska hindra dig från att äta maten efter utgånget datum då det kan innebära vissa hälsorisker.

  • Bäst före-datum

Handlar inte om hur länge produkten är säker, utan till vilket datum den förväntas behålla sin kvalitet, alltså smak, färg, krispighet, tuggmotstånd etcetera. Därefter kan kvaliteten försämras, men maten kan ändå vara fullt ätbar.

  • Sista försäljningsdag

Den här datummärkningen är inte lagstadgad, och säger inget om vare sig kvalitet eller säkerhet. Det är ett datum som handlarna ibland använder för att veta när det är dags att byta varor i hyllorna. 

(Källa: Livsmedelsverket och Togoodtogo.se)

När är det dags att slänga smöret – se videoklipp här 

Vissa matvaror håller sig längre än man tror, som smör. Men när är det dags att slänga smöret? Det möglar ju inte. Det gör däremot margarin, men är det så farligt? I videoklippet ovan berättar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, allt du behöver veta, och skickar med ett litet spartips. 

TITTA, SMAKA OCH LUKTA PÅ OSTEN Bara för att bäst före är förbi är det inte alltid nödvändigt att kasta osten. Det är heller inte farligt att äta det som har torkat på ostytan.

Hur länge är osten ätbar? – se videoklipp här 

Ost har ofta lång hållbarhet, men det är inte säkert att du kan äta den ända tills utgångsdatumet. Varför? Det berättar Marie-Louise Danielsson-Tham i videoklppet. Hon tipsar också om vilken typ av ostmögel som är smarrig och vilken du ska akta dig noga för. 

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen i lager hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

“Jag ser rött när folk kastar mat i onödan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Matsvinn

MER OM GODARE

Vanligaste missarna med matlådan

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

”Köttporr borde förses med varningstriangel”

Krämig vegansk viltpanna

20 min

Krämig blomkålspanna med smak av lime

20 min

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Asiatisk nudelbowl

45 min

Utan bin får vi ingen mat

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Experten: Så länge håller maten

Fryst cheesecake med blåbär

20 min

Blomkålsburgare med smak av parmesan

20 min

”Sloppy Joe” med pulled vego

45 min

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Wow-knepet som ger extra smak på vegofärs

20 min

Tänk på det här när du ska frysa in mat

Schnitzel på formbar vegofärs

45 min

Vildsvinskebab!

1 h