Tre fantastiska fyllningar till tarteletter.
Foto: Frida Wismar
Tre fantastiska fyllningar till tarteletter.

Chokladtarte med tre smaker

5 (2 röster)

En tarte med tre olika smak­sättningar: kola len som sammet, vaniljkräm piffad med citron, krämig choklad med lakrits.
– Jag har lite hatkärlek till att göra små tarteletter, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. För det första är det lite pilligt och för det andra tappar jag lätt koncentra­ tionen (läs: humöret). Men varje gång blir jag så nöjd med resultatet.

En portion blir en stor tarte (cirka 26 centimeter i diameter) eller 16 portionstarteletter.

Chokladtarte med tre smaker

arrow downarrow up
  • Chokladmördeg

  • 2.3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 0.5 dl mandelmjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk salt
  • 90 g smör, rumsvarmt och osaltat
  • 1 äggula
  • Seg kola med flingsalt

  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 1.5 dl muscovadosocker, ljust
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 120 g smör, i kuber
  • flingsalt, till garnering
  • Vaniljkräm och färska bär

  • 0.5 vaniljstång
  • 2.5 dl mjölk, 3 %
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0.3 dl maizena
  • 15 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, rivet skal
  • färska bär
  • hallon-/lakritskulor från naturgodishyllan eller egna tryfflar av vit choklad rullade i hallonpulver
  • ätbara blommor
  • Choklad, lakrits och hallon

  • 400 g mörk choklad, ca 50 %
  • 1.6 dl vispgrädde
  • 2 msk lakritspulver, samt 1 msk till garnering
  • hallon, frystorkade

Gör så här

Av: Aftonbladet

Recept ur boken Salt som socker (Bonnier fakta) av Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. Frida Wismar (foto).

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK