Kryddig lax med peppar-kombo
Enkel, ”självlagande” och lyxig.
Här tipsar vi om ett spännande vardagsrecept: en riktigt kryddig lax med olika pepparsorter
Lax i ugn med rotfrukter
Det här receptet från marsnummret av Aftonbladet Mat & Vin har vi lyft ut från ”påsk-buffén” – för de som vill hålla sitt påskbord mer traditionellt, men gärna testar nytt ändå. Rätten tar runt 35 minuter att laga.
✓ Kryddig lax med olika pepparsorter
Recept för 4 personer
700 g hel laxsida
ca 1 dl hoisinsås
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk grönpeppar
2 tsk rosépeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt
Tillbehör:
300 g blomkål
1 grillad paprika
1 squash ca 300 g
1 förkokt majskol (eller en liten burk)
2 msk rapsolja till stekning
1 dl hackad persilja
1 dl BBQ glace chipotle
salt och peppar
Gör så här – laxen
1. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt eller eldfast form.
2. Pensla laxen med hoisinsåsen.
3. Hacka vitlök och urkärnad chili fint och fördela över laxen tillsammans med riven ingefära och pepparsorterna.
4. Avsluta med salt.
5. Baka i ugnen på 250 grader i cirka 10-15 minuter.
Gör så här – tillbehör
1. Skär blomkålen i små buketter, skiva dem om de är för stora. Dela den grillade paprikan i mindre bitar. Skär squashen i skivor och skär bort majskornen från majskolven.
2. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och stek grönsakerna under omrörning tills de mjuknar något. Smaksätt med persilja, BBQ-sås, salt och peppar. Servera till laxen med några limeklyftor