Kinesiska nyåret – fira med en härlig hot pot

Publisert:
Samla familjen runt en hot pot och fira det kinesiska nyåret.

Matprofilen Karin Lei är uppvuxen med att fira kinesiskt nyår. Hemma hos familjen samlas man gärna runt en rykande varm hot pot för att fira.

– Alla rätter som äts symboliserar något speciellt, oftast är det en önskan om hälsa och välgång, säger Karin.

“Xīnnián kuàilè”! Gott nytt år! Just nu firas det kinesiska nyåret. Förutom i Kina så firas det i Taiwan, Filippinerna, Vietnam och Indonesien. Själva nyårsafton inträffade 31 januari och därefter firas det i 15 dagar.

Matprofilen Karin Lei, med bloggen och instagramkotot Chopstick stories, är född och uppvuxen i Sverige men hennes föräldrar kommer från Taiwan. Varje år försöker de fira det kinesiska nyåret tillsammans. 

– Jag har aldrig firat kinesiskt nyår i Taiwan så vi firar inte som där med alla 15 dagar. För oss handlar det om att träffas på den kinesiska nyårsaftonen och äta något gott. 

Ofta samlas familjen runt en hot pot som är en kinesisk variant av fondue. 

Traditionsrika och symboliska maträtter

– Det finns många traditioner, historier och anor runt nyårsfirandet men grunden i vad man firar är väldigt lika. Många hedrar sina förfäder och tänder rökelse och dukar upp mat vi altarbordet om de har ett sådant. Man kan tacka för skörden och önskar att årets skörd blir bra. 

Många av rätterna som äts på nyår har ett symboliskt värde. En mycket vanlig nyårsrätt är fisk som är en symbolladdad rätt eftersom uttalet för fisk är det samma som för ordet ”överflöd”.

– Det finns många nyårsrätter där symboliken ligger i att namnet låter som något annat, rimmar med något eller är symbol för något.

Dumplings med färs och ingefära
(67)

Dumplings med färs och ingefära

Här är ett recept på hemgjorda dumplings fyllda med fläskfärs smaksatt med ingefära och sesamolja.

I vissa områden i Kina äter man dumplings där de välfyllda knytena också ska symbolisera välgång. 

– Nudlar ska inte brytas eller klippas av om man vill ha ett långt liv.

Cirkeln sluts runt en hot pot

Att som Karins familj samlas runt en hot pot har också ett symboliskt värde. 

– Nyårsmiddagen kallas för Tuan yuan fan (återföreningsmiddag) och att äta hot pot kallas för Wei Lu och tillsammans innebär det att cirkeln är sluten, alla är samlade och sitter runt grytan och bordet, säger Karin. Vi är inte superstrikta med vad vi äter på nyåret utan det blir det vi känner för.

Karin vill gärna föra vidare traditionen med kinesiskt nyår till sina barn. Mycket av det görs med maten. Nu har barnen blivit så stora att de är med och spelar det taiwanesiska tärningsspelet Sip-Pat-La som familjen alltid spelar efter maten.

– Då är det feststämning i huset!

Många barn får en nyårspresent i form av ett rött kuvert med en symbolisk slant och lyckönskningar om god hälsa och bra skolgång.

Lyckobringande kakor

Bland nyårets efterrätter finns bland annat Nian gao (söt kaka av klibbris). De symboliserar att det varje år ska gå bättre för var och en som äter dem.

– Min mamma brukar ånga sådana som hon steker så de får en krispig yta. Det mesta handlar om önskningar om hälsa, lycka och välgång.

Vill du själv fira kinesiskt nyår rekommenderar Karin att du gör en hot pot. Här nedan hittar du förslag på hur du gör den.

– Mina föräldrar använder aldrig recept så det är svårt att återge exakt. Men man kan ta det man har hemma till buljongen. Annars finns det färdiga kryddiga eller heta soppbaser från till exempel märket Lao Gan Ma om man vill göra det lite enklare för sig.

Bao kan också vara kul att göra. Det är egentligen inte en typisk nyårsrätt men de är enkla att göra och behöver inte jäsa.

– Och så är de goda så klart, säger Karin.

Yin-yang hot pot har två olika buljonger, en stark och en mildare.

Hot pot – så gör du

  • Till en hot pot kan man använda olika grönsaker, skivat kött, skaldjur, kinesiska fiskbullar och köttbullar, tofu och glasnudlar.
  • Buljongen till hotpot brukar Karin Leis familj koka på bland annat köttben, gul lök, alger, torkad shitake och salladskål och andra grönsaker beroende på vad som finns hemma.
  • – Oftast så gör vi en dip med taiwanesisk shacha-sås (barbecuesås), soja, sesamolja, chinkiang vinäger, hackad vitlök, koriander och chili om man vill, säger Karin.
  • På bilden ovan är det en så kallad Yin-yang hotpot. Grytan är uppdelad för att kunna ha två smaker av buljonger. Den ena är en stark Mala-buljong och den andra är en mildare buljong. Om du vill prova att laga Mala-hot pot hemma men inte vill göra buljongen från grunden så hittar man ofta färdiga buljonger i asiatiska livsmedelsaffärer.
Karin Lei.

Karin Lei

Bor: Malmö
Utbildning: Utbildad marknads- och kommunikationskoordinator men har arbetat som kommunikatör.
Yrke: Kokboksförfattare och personlig assistent.
Kokbok: Dumplings & annan dim sum.
Blogg: chopstickstories.se
Instagram: @karinlei

Nyårsfyrverkerier.

När infaller det kinesiska nyåret?

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket är mellan 21 januari–19 februari.

I Kina beräknas tiden för högtider efter månkalendern. Det är alltid nymånen som inleder en ny månad och därför finns inget fast datum för det kinesiska nyåret.

I år, 2023, inleds nyårsfirandet på nyårsafton den 22 januari och följs av en veckas ledighet. Det är ett av det med traditionella firandet i Kina. Firandet sträcker sig över 15 dagar.

Vilket djur är det kinesiska året 2023?

2023 infaller kaninens år enligt kinesiska kalendern.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.