Dags för fredagsmys!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-20

Mumsig plockmat till soffan

När det äntligen är dags för fredagsmys vill vi inte slamra med knivar och gafflar. Plockmat ska det vara! Vad sägs om lite texmex, goda mackor, kycklingben och kanske några snittar?

Recept: Jon Hansson

Foto: Per Björn, Daniel Pedersen och Börje Thuresson

Samtliga recept är tänkta för fyra personer, om man unnar sig en liten dessert efteråt.

Couscous-sallad med kycklingklubbor

Tid: 50 min

4 stora kycklingklubbor eller 8 ”trumpinnar”

1+2 msk olivolja

4 portioner couscous

1/2 citron

2 röda paprikor

4 msk hackad mynta

Gör så här:

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Skvätt ut 1 msk av olivoljan i en liten långpanna. Vänd runt kycklingklubborna i oljan. Salta och peppra. Stek 30 minuter i ugnen.

3. Fixa couscousen. Gör som det står på paketet. Vänd sedan ner resten av olivoljan och smaka av med salt, peppar och pressad citron.

4. Dela och kärna ur paprikorna. Ställ in i ugnen med skinn­sidan upp bredvid kycklingen.

5. Ta ut när skinnet blivit svart och bubbligt. Du kan behöva ta ut kycklingen och grilla paprikan några minuter för att skalet ska bli bränt. Låt svalna och dra bort skinnet.

6. Skär paprikan i centimeterbreda strimlor och blanda med couscousen. Strimla myntan.

7. Lägg upp kycklingen och couscousen med paprikan på tallrikar eller serveringsfat. Strö över myntan.


Tips!

Blanda 1 tsk paprikapulver och 2 msk soja och pensla kycklingen med blandningen när den har 5 minuter kvar i ugnen.

Kycklingcaesar

Tid: 15 min

2 sallatshuvuden, helst romansallad

4 kycklingklubbor eller 8 ”trumpinnar” eller lårfiléer, köp färdig eller stek färsk i ugnen

1 påse färdiga krutonger

1 vitlöksklyfta

100 g parmesan i bit

Dressing:

1 msk vinäger

1 msk fransk senap

1 dl olivolja

2 äggulor

1/2 burk sardeller

Salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med dressingen. Lättast är att göra den i mixer. Då är det bara att ösa ner samtliga ingredienser till dressingen och köra tills det blir en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.

2. Om du är mer för handarbete så börjar du med att mosa sardellerna ordentligt med en gaffel.

3. Blanda moset med senapen, vinägern och äggulorna.

4. Vispa ner olivoljan så att det blir en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

5. Dela vitlöksklyftan och gnid in salladsfatet eller skålen med snittytorna. (Hoppa över om du inte gillar vitlök.)

6. Skölj salladen och skaka den så torr du kan. Lägg upp fat eller i skål.

7. Lägg kycklingen ovanpå och strö över krutongerna.

8. Ringla över dressing och hyvla till sist parmesanflisor över anrättningen.

Tonfiskmacka

Tid: 20 min

2 kokta potatisar

4 sardeller

2 nävar strimlad grönsallad

2 tomater

2 burkar tonfisk i olja

4 frallor, 2 ciabattabröd eller 2 minibaguetter

2 msk olivolja

1 msk vinäger

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skiva potatisarna. Hacka sardellerna grovt. Strimla salladen. Skiva tomaterna. Dela bröden så att du får 4 dubbelmackor.

2. Knö in potatis, sardeller, sallad tomater och tonfisk mellan brödhalvorna.

3. Skvätt på rejält med olja och vinäger. Brödet får gärna bli ordentligt fuktigt av dressingen.

4. Salta och peppra.

5. Gapa mycket stort och hugg in.


Tips!

Ingen kokt potatis i förråden? Hoppa över den om du inte är så hungrig.

Heta potatisar

Tid: 35 min

600 g körsbärspotatis eller annan småpotatis

2 msk olivolja eller rapsolja

2 msk flytande honung

1 tsk chiliflingor eller sambal oelek (rörs ut i honungen)

Flingsalt

Gör så här:

1. Koka upp 1 l vatten i en stor kastrull.

2. Skrubba potatisarna. De behöver inte skalas. Dela stora exemplar. Gästerna ska kunna nappa åt sig en bit i ett enda nafs.

3. Koka potatisarna i 15 minuter. Häll bort vattnet och låt ånga av.

4. Stek potatisarna i oljan i en wok eller stor stekpanna tills de fått fin färg. Rör om flitigt under tiden.

5. Ringla över honungen och krydda med chili och flingsalt så fort du fått potatisen i woken/stekpannan. Passa noga, honungen blir lätt bränd.

6. Lägg upp och stoppa (just det) tandpetare i potatisarna.

7. Garnera med små paprikabitar om du känner för det.

Snabb kyckling med tillbehör

Tid: 20 min

500 g kycklingfilé

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano

2 tsk sambal oelek

1 tsk mald spiskummin

1 msk vitlök på tub (eller 2 pressade vitlöksklyftor)

Salt

2 msk olja

8 små mjuka tortillaplättar

Tillbehör:

1 röd paprika

1 gul paprika

2 dm gurka

200 g körsbärstomater

2 dl gräddfil

1 burk inlagd jalapeño-chili

Gör så här:

1. Skär kycklingen i stora munsbitar och lägg i en stor skål.

2. Krydda med paprikapulvret, chilipulvret, oreganon, sambal oeleken, spiskumminen, vitlöken och lite salt. Blanda runt ordentligt.

3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingbitarna först någon minut på hög värme så att de får färg. Rör om ordentligt, sänk värmen och låt fräsa klart under 5 minuter. Kolla på en stor bit så att köttet är genomstekt.

4. Fixa tillbehören under tiden: Kärna ur och strimla paprikorna, skär gurkan i stavar, lägg upp gräddfilen och de inlagd jalapeño-

chilisarna i skålar.

5. Ställ fram kycklingen och tillbehören så att alla kan komponera egna tortillarullar.

Texmexfajitas

Ska egentligen göras på diafragmamuskeln från en ung tjur – den styckningsdetaljen kallas just fajita – men vi fuskar lite.

Tid: 40 min

1 liten lök

2 msk worcestershire-sås

2 lagerblad

Peppar

Salt

3+1 msk olja

600 g lövbiff

1 grön paprika

1 röd paprika

8 små salladslökar

2 stora tomater

4 portioner fryst klyftpotatis (eller tortillabröd)

Gör så här:

1. Skala och hacka löken fint.

2. Lägg hacket i en stor skål och blanda med worcestershire-såsen, liquid smoke, de grovt smulade lagerbladen och rejält med salt och peppar. Rör sedan i 3 msk av oljan.

3. Skär lövbiffarna i 3 cm breda strimlor och lägg i lökmarinaden. Blanda runt ordentligt och låt stå minst 10 minuter. Om du vill kan du låta köttet marinera upp till 18 timmar i kylen.

4. Kärna ur paprikorna och skär i centimeterbreda strimlor.

5. Ansa salladslökarna och skär i 5 cm långa bitar.

6. Skär tomaterna i stora klyftor.

7. Stek klyftpotatisen i en långpanna i ugnen. Läs på påsen hur det ska gå till.

8. Hetta upp en stor stekpanna, helst teflonvarianten. Stek det marinerade köttet på hög värme. Vänd flitigt, ungefär som när du wokar, och stek bara någon minut. Köttet ska bli brynt men inte alldeles genomstekt och torrt. Stek i omgångar annars blir det inte tillräckligt hett i pannan. Lägg det stekta köttet i en skål eller på ett fat så länge.

9. Häll i den sista msk olja i stekpannan och fräs paprikabitarna och salladslöken ett par minuter. Fortsätt röra om ordentligt.

10. Lägg tillbaka köttet i och även tomatklyftorna i stekpanna. Rör om och servera genast.

Serranoskinka på tomatbröd

Tid: 25 min

100 g serranoskinka

1 baguette eller ciabatta

4 msk tomatpuré

1 msk flytande honung

0,5 tsk rosmarin

Ev körsbärstomater till garnering

Gör så här:

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Skiva brödet och rosta det. Blanda tomatpurén med honungen och rosmarinen. Bred lite grand på brödskivorna. Sätt fast en bit skinka och tomat med tandpetare.