Historien om biff à la Lindström
Rysk kapten, kaféägare eller skådis? Vem var egentligen denne Lindström? Hur gick det till när han blev upphovsmakare till en av våra mest klassiska rätter? Teorierna är många kring hur rätten fick sitt namn, men två av dem har befäst lite extra.
1. Ryssen Lindström.
Enligt den kanske mest spridda teorin ska den svenska klassikern faktiskt ha ryskt ursprung. Och både kaprisen och rödbetorna talar för att inspirationen faktiskt kommer från öst.
Kapten Henrik Lindström föddes och växte upp i Sankt Petersburg under den andra halvan av 1800-talet. Den fjärde maj 1862 ska Lindström ha besökt Hotell Witt i Kalmar tillsammans med några svenska vänner. Han ville då introducera en rysk rätt som han brukade äta i sin hemstad.
Till bordet fick vännerna ingredienserna och fick göra sin egna biffar som hotellets kock sedan tillagade – och resten är historia. Sedan den dagen ska biff a la Lindström ha haft en given plats på Hotell Witts.
2. "Tysta Mari" Lindström
Maria Christina Lindström grundade år 1834 kaféet Tysta Mari i korsningen Drottninggatan/Jakobsgatan i Stockholm. Och det finns dem som menar att den svenska biffen har sitt ursprung just där. Precis som rätten biff a la Lindström har kaféet blivit en del av Sveriges historia. Kaféet stängdes 1954 i samband med att lokalen i Kronprinsens stall revs när Tegelbacken byggdes om, men än finns spår av Tysta Mari kvar att hitta huvudstaden – bland annat i form av gångvägen Tysta Marigången vid Tegelbacken.
Men det är inte de enda teorierna kring rättens uppkomst. Den norske polarkocken Adolf Henrik Lindström och skådespelare Karl Gustav Lindström brukar även dem nämnas som upphovsmakare.