Saffranskrans
Foto: Frida Wismar
Saffranskrans

Saffranskrans – godast till adventsfikat

3,5 (57 röster)

Saffranskrans – baka två mindre kransar eller en stor hjärtformad som Linda Svensson i Hela Sverige bakar. Recept ur Fika är livet av Linda Hansson.

Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar, om Saffranskransen:
”Det var många känslor inför detta baket i tv: julen är så viktig för mig, mamma är så viktig för mig, hjärtformen som jag hade med mig och som min fina farbror Lennart svetsat är viktig för mig – och den visade sig vara för stor för plåtarna i tältet. För mycket känslor och press på samma gång gjorde att jag fällde en tår, jag som lovat att inte gråta i tv, men det rann bara över. Allt löser sig och det vet jag ju, men med denna tidspress är det svårt att se lösningar när det inte blir som man tänkt sig. Det blev ett lyckligt slut och de älskade mitt hjärta. Vackert blev det också!”

1 portion i receptet blir två kransar eller en stor hjärtformad krans.

Saffranskrans

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 11 dl vetemjöl, drygt
  • Fyllning

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk socker
  • 1 msk pomeransskal, malet
  • 1 apelsin, rivet skal
  • Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • Glasyr

  • florsocker
  • grand marnier

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK