Här finns reko-ringar för närproducerad mat

3 steg för att börja handla genom reko-ringar

Publisert:
Allt fler vill köpa lokalt producerade råvaror. Det gör att Reko-ringar är ett fenomen som växer i hela landet. Bild från reko-ring Sandviken.

Vill du köpa nyskördade grönsaker, närporducerat kött – och stötta dina lokala lantbrukare?

Då kan du handla via reko-ringar.

Här guidar vi dig till hur det går till, och var i landet de finns.

”Det finns grönsakskasse, potatis, lokalt kött, honung, ägg och mycket mer. Vi behöver blomstrande lokal matproduktion! Det är så här vi får det att hända.”

Så kan det låta när en reko-ring lägger ut ett inlägg på Facebook inför nästa beställning av varor.

– Vi försöker få till en mer hållbar situation som gynnar både miljön och den lokala ekonomin, säger Faraz Bajwa.

Han är en av administratörerna för reko-ring Sandviken. En gång i månaden anordnar de ett reko-evenemang där lokala producenter säljer sina varor – helt utan mellanhänder.

– Det gör att man som konsument enkelt kan fråga hur djuren har haft det och hur grönsakerna har odlats, säger han.

Faraz Bajwa är en av administratörerna för reko-ring Sandviken.

Så fungerar reko-ringar

Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat. Via Facebookgrupper kan producenter med lokalt producerade livsmedel lägga upp annonser och konsumenter kan beställa varor.

– Gruppadministratören bestämmer tid och plats, och så får alla som vill sälja lägga ut en annons. Den som vill köpa kommenterar inlägget med vad man vill beställa, säger Håkan Eriksson, projektledare för Reko-ringar i Sverige.

Sedan möts de på en förutbestämd dag och plats och gör upp affären.

– Vi märker att fler och fler kommer på våra träffar varje månad, jag tror att det ligger helt rätt i tiden, säger Faraz Bajwa.

Även Håkan Eriksson märker av trenden. Kurvan har varit stadigt stigande uppåt – speciellt under pandemin.

– I kristider vänder många blickarna inåt i landet och ser till vad de har för livsmedel i sin närhet. Vi brukar säga ”keep your friends close, but your local farmer closer”, säger Håkan Eriksson.

  • Vem kan starta och driva en reko-ring?

– Du kan vara konsument eller producent, det spelar mindre roll. Huvudsaken är att du tycker det är viktigt att det går att handla bra mat!

  • Vad kan man sälja?

– Livsmedel och biprodukter från produktionen. Har du lamm får du exempelvis sälja både köttet och skinnet, säger Håkan Eriksson.

Reko-ringar gör närodlad mat mer lättillgänglig för konsumenter.

3 steg för att handla genom reko-ringar

  1. Leta upp din närmsta reko-ring på facebook och ansök om medlemskap i gruppen.
  2. Välj bland de utannonserade varorna och beställ genom att kommentera i producenternas inlägg.
  3. Hämta din beställning på den avtalade mötesplatsen. Betalar gör du enkelt via Swish eller kontanter

3 steg för att sälja genom reko-ringar

  1. Leta upp din närmsta reko-ring på facebook och ansök om medlemskap i gruppen. Ansök även om medlemskap i reko-ringens producentgrupp.
  2. Lägg ut en annons om vilka varor du erbjuder till försäljning i reko-ringen. Berätta gärna om dig och ditt företag med både ord och bild.
  3. Lämna dina beställningar på den avtalade mötesplatsen.

Här finns reko-ringar

I april 2021 fanns det runt 235 aktiva reko-ringar runt om i landet, enligt Hushållningssällskapet. Den största finns i Malmö där facebookgruppen har 25 000 medlemmar.

– Nu finns det i alla stora och mellanstora städer, men också i många mindre orter, säger Håkan Eriksson.

För att ta reda på var din närmsta reko-ring finns kan du antingen kika på den här kartan, eller söka på reko + ortsnamn på Facebook.

Här finns reko-ringar för närproducerad mat
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.