Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

5 (1 röst)

Matsmarta onsdag

”Ägg och bacon är en klassisk kombination och det är väldigt skönt att slippa ge upp den bara för att man vill försöka äta lite bättre här i livet”, säger matbloggaren Gustav Johansson och tipsar om en smarrig vegansk brunch.

Antal: 4 portioner

Äggröra och bacon

”I min version får tofu ikläda sig rollen som både grisen och ägget, hanterad på två väldigt olika sätt. I bägge fall vill du använda en naturell fast tofu, som i äggets falls mulas och stuvas med havregrädde till en äggröreliknande konsistens och i fläskets fall så skär vi tunna skivor som marineras i en fet, rökig och salt marinad som osar av umami. Precis som bacon, fast bättre. 

Riktigt bra raggmunkar kan vara bland det bästa som finns. Det enda problemet är att de tenderar till att vara lätt åt det ohälsosamma hållet. I alla fall om de steks så som jag lärde mig av en kock som arbetar på lunchrestaurangen i Sandvikens Folkets hus där de varje tisdag steker raggmunkar på ca 40 liter smet. Enligt honom ska en äkta raggmunk mer eller mindre friteras i smör för att få de där riktigt krispiga kanterna. Och banne mig om det inte funkar minst lika bra i vegansmör. För det gör det.”

Recept från Gustav Johanssons kokbok ”Vegansk husmanskost”, Bonnier Fakta.

  • ”Äggröra”

  • 200 g naturell tofu, fast
  • 1 dl havregrädde
  • 1 gul lök, liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 krm svart salt, kala namak, kan uteslutas
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning
  • kruspersilja , till servering
  • tabasco, ev. till servering
  • Fejkon – veganskt bacon

  • 230 g tofu, rökt
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 msk rapsolja
  • Raggmunkar

  • 800 g fast potatis
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 4 dl havredryck
  • 5 msk kikärtsspad
  • 1 tsk salt
  • vegansmör, rikligt för att steka i
  • Till servering

  • rårörda lingon, eller andra valfria bär
  • Tomatsallad med kikärtor

  • 5 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 210 g kikärtor, avrunnen vikt
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Stuvad grönkål med vitlök

  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 g grönkål
  • 2.5 dl havregrädde
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • salt och svartpeppar
  • olivolja, till stekning

Gör så här

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Av: 

Aftonbladet

Vegansk brunch. ”Lite ambitiösare lördagsförmiddagar. En snabb lunch efter gymmet eller varför inte bara för att det är löjligt gott?

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Vegansk pannbiff med lök

Vegansk burgare med en ”jävligt god dressing”

45 min

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Veganskt mat – direkt på grillen

Colakokt carnitas

1 h 20 min

Vad blir det till middag?

Nya krogen med ”jävligt god vegomat”

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Så odlar du persilja

Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

Därför är viltkött så klimatsmart

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Är ägget kokt eller rått? 

Magisk smashburgare

1 h

Gustav Leonhardt – tävlingslysten stjärnkock

Årets kock har skapat Årets rätt

Vad vill du tugga på 2022?

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Vanliga missen många gör när de steker

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Knepet som kan göra landslaget till vinnare