Dopp i grytan – så lätt fixar du klassikern

Av: 

Aftonbladet

Dopp i grytan ger härlig smak till brödbitarna.
Dopp i grytan ger härlig smak till brödbitarna.

Recept

Dopp i grytan är en av julbordets riktiga klassiker. Och i dessa matsvinnstider känns det helt rätt att ta vara på allt. Själva doppet är bröd som doppas i spadet efter att skinkan kokat.

Dan före dan före dan före dopparedagen. Den ramsan har vi alla hört men kanske inte tänkt på vad den betyder mer än att den räknar ner till julafton Dopparedagen syftar helt enkelt på dopp i grytan. Det vill säga när man doppar bröd i spadet från skinkkokningen. Förr i tiden var brödet ofta grovt och hårt och för att mjuka upp det doppade man det i skinkspadet under tiden man förberedde det sista inför julfirandet. Dopp i grytan blir allt mer sällsynt bland våra jultraditioner så varför inte låta den återuppstå bland julpysslandet.

Dopp i grytan

Ingredienser

  • Skinkspad
  • Vörtbröd
  • Kryddpeppar, lagerblad eller rosmarinkvist

Gör så här

  1. Spara skinkspadet efter kokningen eller använd en stekpåse att samla vätskan i om du ugnsbakar skinkan.
  2. Låt skinkspadet kallna. Ta bort fettet som flyter upp och stelnar.
  3. Värm upp spadet igen och skumma av noga så buljongen blir helt klar. Späd med vatten eller buljong till önskad smak. Smaksätt med kryddpepparkorn, lagerblad, en rosmarinkvist eller . Koka upp och doppa bröd i spadet. Servera gärna tillsammans med skinka och senap.
Publisert:

LÄS VIDARE

Julbordets bästa godis

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Julmat

Svenska recept

Husmanskost

MER OM GODARE

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Tommy Myllymäki – 10 tips för en riktigt god soppa

1.2.3.4.5 – vego!

Älskade julmat – alla goda recept för ett mysigt julbord

Paolo Roberto tipsar: Så lyckas du med risotton

45 min

Karamelliserad lökkräm med parmesan

45 min

Kinesiska nyåret – fira med en härlig hot pot

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Felet som alla gör med tomatpuré

Grah – bönsoppa från Balkan

50 min

Årets glassnyheter är äntligen här

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Masala med kalkon och rostad mandel

1 h

Laga härligt mustig köttgryta med högrev

3 h

Sugo suqaar – somalisk köttgryta

1 h

Supersnabb squashpanna med ricotta och bönor

20 min

Tareq Taylors godaste grytor

Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Rädda brödkanterna – Lindas fem smarta tips

Hela listan: Här är årets alla glassnyheter

Laga helgrön helgmat i år

Auberginedipp och kaviardipp från Kreta

Focaccia med våriga smaker

45 min

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen