Dopp i grytan – så lätt fixar du klassikern
Uppdaterad:
Julen 2020
Dopp i grytan är en av julbordets riktiga klassiker. Och i dessa matsvinnstider känns det helt rätt att ta vara på allt. Själva doppet är bröd som doppas i spadet efter att skinkan kokat.
Dan före dan före dan före dopparedagen. Den ramsan har vi alla hört men kanske inte tänkt på vad den betyder mer än att den räknar ner till julafton Dopparedagen syftar helt enkelt på dopp i grytan. Det vill säga när man doppar bröd i spadet från skinkkokningen. Förr i tiden var brödet ofta grovt och hårt och för att mjuka upp det doppade man det i skinkspadet under tiden man förberedde det sista inför julfirandet. Dopp i grytan blir allt mer sällsynt bland våra jultraditioner så varför inte låta den återuppstå bland julpysslandet.
Dopp i grytan
Ingredienser
Skinkspad
Vörtbröd
Kryddpeppar, lagerblad eller rosmarinkvist
Gör så här
Spara skinkspadet efter kokningen eller använd en stekpåse att samla vätskan i om du ugnsbakar skinkan.
Låt skinkspadet kallna. Ta bort fettet som flyter upp och stelnar.
Värm upp spadet igen och skumma av noga så buljongen blir helt klar. Späd med vatten eller buljong till önskad smak. Smaksätt med kryddpepparkorn, lagerblad, en rosmarinkvist eller . Koka upp och doppa bröd i spadet. Servera gärna tillsammans med skinka och senap.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Tommy Myllymäki – 10 tips för en riktigt god soppa
Årets julskinka kan bli rekorddyr
Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta
10 min
Svensk jul – med smak från när och fjärran
Julens knasigaste överraskningar
Brödernas makalösa pepparkaksbygge
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Härlig husmanskost
Paolo Roberto tipsar: Så lyckas du med risotton
45 min
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Nya, goda köttfärssåsen
Grah – bönsoppa från Balkan
50 min
Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong
Masala med kalkon och rostad mandel
1 h
Laga härligt mustig köttgryta med högrev
3 h
Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt
Rädda brödkanterna – Lindas fem smarta tips
Hela listan: Här är årets alla glassnyheter
Auberginedipp och kaviardipp från Kreta
Laga helgrön helgmat i år
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
”Världens bästa Janssons frestelse”
1 h 15 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Tommy Myllymäki – 10 tips för en riktigt god soppa
Årets julskinka kan bli rekorddyr
Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta
10 min
Svensk jul – med smak från när och fjärran
Julens knasigaste överraskningar
Brödernas makalösa pepparkaksbygge
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Härlig husmanskost
Paolo Roberto tipsar: Så lyckas du med risotton
45 min
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Nya, goda köttfärssåsen
Grah – bönsoppa från Balkan
50 min
Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong
Masala med kalkon och rostad mandel
1 h
Laga härligt mustig köttgryta med högrev
3 h
Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt
Rädda brödkanterna – Lindas fem smarta tips
Hela listan: Här är årets alla glassnyheter
Auberginedipp och kaviardipp från Kreta
Laga helgrön helgmat i år
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
”Världens bästa Janssons frestelse”
1 h 15 min