Enkelt och billigt – gör chili con carne

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2016-03-29

Trött på allt som har med påsk att göra?

Satsa då på en enkel och billig avstickare från andra sidan Atlanten – chili con carne.

Sill, nubbe och lösviktsgodis i överflöd brukar prägla påsken.

Men nu är den tiden förbi och för de som vill testa på nått enkelt som ”lagar sig självt” gör en snabb chili con carne.

Och för alla som tycker att den tar lite för lång tid att laga. Gör den dagen innan, den blir absolut inte sämre av att stå över natten.

Chili con carne

1. Skär köttet till tunna strimlor. Skala och hacka lök/vitlök.

2. Smält smöret i en stor gryta, gärna gjutjärn. Fräs lökhacket några minuter och tillsätt sedan köttet. Salta.

3. När allt kött är brynt runt om, tillsätt vatten, krossade och passerade tomater samt chilisåsen, Låt alltihop puttra ihop ordentligt, cirka 35-40 minuter.

4. Tillsätt bönorna och krydda med spiskummin, chilipulver, koriander, paprikapulver och eventuellt mer salt. Smaka gärna av efter hand så att du får den sälta och styrka du vill ha. Låt chiligrytan puttra ytterligare cirka 20 minuter.

Chili con carne med svarta bönor

 Cirka 8 portioner

 1,2–1,3 kg högrev eller fransyska

 2 stora gula lökar

 4 klyftor vitlök

 25 g smör

 2 tsk salt

 3–4 dl vatten

 1 paket (500 g) krossade tomater

 1 paket (500 g) passerade tomater

 3–4 msk chilisås

 2 burkar svarta bönor

 1 burk kidneybönor

 2 msk spiskummin, mald

 3 msk chilipulver

 2 msk koriander, mald

 1 msk paprikapulver