Enkelt och billigt – gör chili con carne
Av: Felix Björklund
Uppdaterad:
Trött på allt som har med påsk att göra?
Satsa då på en enkel och billig avstickare från andra sidan Atlanten – chili con carne.
Sill, nubbe och lösviktsgodis i överflöd brukar prägla påsken.
Men nu är den tiden förbi och för de som vill testa på nått enkelt som ”lagar sig självt” gör en snabb chili con carne.
Och för alla som tycker att den tar lite för lång tid att laga. Gör den dagen innan, den blir absolut inte sämre av att stå över natten.
Chili con carne
1. Skär köttet till tunna strimlor. Skala och hacka lök/vitlök.
2. Smält smöret i en stor gryta, gärna gjutjärn. Fräs lökhacket några minuter och tillsätt sedan köttet. Salta.
3. När allt kött är brynt runt om, tillsätt vatten, krossade och passerade tomater samt chilisåsen, Låt alltihop puttra ihop ordentligt, cirka 35-40 minuter.
4. Tillsätt bönorna och krydda med spiskummin, chilipulver, koriander, paprikapulver och eventuellt mer salt. Smaka gärna av efter hand så att du får den sälta och styrka du vill ha. Låt chiligrytan puttra ytterligare cirka 20 minuter.
Chili con carne med svarta bönor
Cirka 8 portioner
1,2–1,3 kg högrev eller fransyska
2 stora gula lökar
4 klyftor vitlök
25 g smör
2 tsk salt
3–4 dl vatten
1 paket (500 g) krossade tomater
1 paket (500 g) passerade tomater
3–4 msk chilisås
2 burkar svarta bönor
1 burk kidneybönor
2 msk spiskummin, mald
3 msk chilipulver
2 msk koriander, mald
1 msk paprikapulver
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Tre taco-fyllningar som överraskar dig
Fem klassiska sallader
Nyttiga tacosen – till helgmyset
Vann SM – med mat som kostar 36 kr
Härliga grytor till helgens middagar
Tacopannkakor får barnen att jubla
”Sallad är inte något kaninkäk”
Fixa läcker middag – av helgens rester
Succébloggaren: ”Är en favorit...”
Nyttiga köttbullar – fyllda med grönt
Olmås njutbara variant på en stroganoff
Kyckling på nya sätt – tre smaskiga recept
Kryddig lax med peppar-kombo
Allt du behöver veta om det indiska köket
Läcker gratäng med torskfilé och ägg-sås
Bra basvaror att ha hemma
I final: Här är årets godaste mackor
Så undviker du smak-krockarna
”Största boven är att man inte planerat”
Listan: Svenskarnas röda favorit-viner
Stjärnkocken avslöjar vad han lagar hemma
”Har tröttnat på alla modedieter”
5-sorters-löksoppa med salvia och ost
1 h
Soppmiddag? Testa falsk bouillabaisse
Tre taco-fyllningar som överraskar dig
Fem klassiska sallader
Nyttiga tacosen – till helgmyset
Vann SM – med mat som kostar 36 kr
Härliga grytor till helgens middagar
Tacopannkakor får barnen att jubla
”Sallad är inte något kaninkäk”
Fixa läcker middag – av helgens rester
Succébloggaren: ”Är en favorit...”
Nyttiga köttbullar – fyllda med grönt
Olmås njutbara variant på en stroganoff
Kyckling på nya sätt – tre smaskiga recept
Kryddig lax med peppar-kombo
Allt du behöver veta om det indiska köket
Läcker gratäng med torskfilé och ägg-sås
Bra basvaror att ha hemma
I final: Här är årets godaste mackor
Så undviker du smak-krockarna
”Största boven är att man inte planerat”
Listan: Svenskarnas röda favorit-viner
Stjärnkocken avslöjar vad han lagar hemma
”Har tröttnat på alla modedieter”
5-sorters-löksoppa med salvia och ost
1 h