Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter
Det här är som en variant på kokt torsk med äggsås, men med helt annan feeling.
– Jag gillar att ställa fram hela formen på bordet, då håller sig maten varm längre och alla plockar en bit i taget, säger kocken Tommy Myllymäki.
Torsken går såklart att byta ut mot annan fast vit fisk. Det går att förbereda såsen redan dagen innan och bara koka upp den snabbt vid servering – men i så fall måste den kylas ner snabbt i isvatten så den inte förlorar färg och blir grå.
Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).
Ingredienser
- 400 gTorsk, i mindre bitar
- 4 gula lökar, färska, ansade och delade i halvor eller klyftor
- 4 ägg
- 50 gbabyspenat
- 12 bladDragon
- Smör , till stekning
- Salt
Dragonsås
- 1 Gul lök, skalad och skivad
- 2 tskFänkålsfrö
- 2 dltorrt vitt vin
- 1 mskVitvinsvinäger
- 2 dlkycklingbuljong
- 3 dlvispgrädde
- 1 krukafärsk dragon, plockade blad
- 10 gSpenat
- 10 gBladpersilja, plockad
- 50 gSmör
- Smör , till stekning
- Salt