Foto: Björn Ceder
Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter.
Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter
4 (3 röster)
Det här är som en variant på kokt torsk med äggsås, men med helt annan feeling.
– Jag gillar att ställa fram hela formen på bordet, då håller sig maten varm längre och alla plockar en bit i taget, säger kocken Tommy Myllymäki.
Torsken går såklart att byta ut mot annan fast vit fisk. Det går att förbereda såsen redan dagen innan och bara koka upp den snabbt vid servering – men i så fall måste den kylas ner snabbt i isvatten så den inte förlorar färg och blir grå.
Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).
Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter
Ingredienser
- 400 g torsk, i mindre bitar
- 4 gula lökar, färska, ansade och delade i halvor eller klyftor
- 4 ägg
- 50 g babyspenat
- 12 blad dragon
- smör , till stekning
- salt
Dragonsås
- 1 gul lök, skalad och skivad
- 2 tsk fänkålsfrö
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl kycklingbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 1 kruka färsk dragon, plockade blad
- 10 g spenat
- 10 g bladpersilja, plockad
- 50 g smör
- smör , till stekning
- salt
Gör så här
Av: Aftonbladet
Laddar ...
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Snabbt, enkelt – och jättegott!
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Vegansk kladdkaka med päron
45 min
Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål
1 h
Veganska vaniljhjärtan
45 min
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Vegansk citronmarängpaj
1 h 20 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Klassisk amerikansk burgare med vegofärs
Shakshuka med vegansk äggröra
Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås
1 h
Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Socca med bönsallad och pecorino
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Snabbt, enkelt – och jättegott!
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Vegansk kladdkaka med päron
45 min
Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål
1 h
Veganska vaniljhjärtan
45 min
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Vegansk citronmarängpaj
1 h 20 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Klassisk amerikansk burgare med vegofärs
Shakshuka med vegansk äggröra
Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås
1 h