Veganskt julfika med Mattias Kristiansson

Lista: Veganska alternativ när du ska baka

Publisert:
Baka veganskt till jul med Mattias Kristiansson.

Veganskt julfika är inte bara enklare att göra än traditionella varianter.

Det är godare också, enligt vego-profilen Mattias Kristiansson.

– Bjud på det här och du kommer vinna över de flesta, säger han.

Hemma hos Mattias Kristiansson görs pepparkakorna med mjölkfritt smör, kolan med kokosgrädde och pralinerna doppas i vegansk choklad.

– Jag lovar, det blir mycket godare. Speciellt när man använder kokosgrädde i stället för vanlig grädde. Den är både fetare och göttigare, säger han.

Mattias Kristiansson är kokboksförfattare, veganpoddare, utgivare av mattidningen Vego – och beskriver sig själv som en gottegris som ”blommar upp” på julen.

– Jag minns när jag var liten och hade pepparkaksbak hos farmor, det var magiskt. Och nu när jag blivit vuxen och får bestämma själv så går jag all in.

Enklare att baka veganskt

När Mattias säger att han går “all in” på julbakandet, ja då menar han det verkligen. Under hela december brukar han knåda så mycket godis och gott att det finns kvar fram till påsk. Lussebullar, ris à la malta, pepparkakshus – you name it, säger han.

– Att göra de veganska är superenkelt. Jag tycker till och med att det är lättare, man slipper hålla på med ägg och vara rädd att antingen vispa för mycket eller för lite eller att det ska skära sig.

I stället för ägg använder han kikärtsspad till exempelvis maränger. I kakor brukar han helt enkelt skippa ägget helt – och binda med lite majsstärkelse i stället.

Veganska dadelpraliner.

Bästa dadlarna

Ett annat tips är att använda dadlar i bakningen. Mixar du dom blir de sega, söta och kolaaktiga i konsistensen. Blanda sedan ned dem i kakor och godis eller mixa med lite olja så får du en enkel kolasås, tipsar Mattias.

– Dadelpraliner är ett annat exempel. De är så sjukt goda och helt omöjliga att sluta äta. Du bara fyller dadlar med jordnötssmör eller mixade pistagenötter och doppar i choklad, det är det absolut enklaste man kan göra.

  • Vilka dadlar är bäst, det finns ju många olika kvalitéer?

– Försök att få tag på riktigt stora, saftiga dadlar. Ibland hittar man stenhårda dadlar i plastförpackningar. Satsa i stället på de i pappersbox, allra bäst om det är medjool-dadlar. De är ännu större än vanliga, och lite lyxigare. Du hittar de i välsorterade matbutiker.

  • Vad bjuder du själv på för julfika i år?

– Vi är en liten familj på bara fyra-fem stycken som firar jul så jag gör alltid för mycket av allt. Det är så svårt att välja, säger han.

Högst upp på listan står i alla fall mandelmusslor, mandeldeg i små formar som man fyller med grädde och bär.

– De är så goda. Sedan ska jag göra pepparkakshus, brownies med julkryddor och saffransbullar. De är verkligen bäst, alla älskar dom.

Veganska alternativ när du ska baka

  • Mjölk – mandel-, soja- och havremjölk fungerar bra som ersättare.
  • Smör – mjölkfritt margarin (det finns palmoljefritt). Men det går inte att bryna om du ska ha det till matlagning.
  • Grädde – vispbar soja- eller havregrädde blir lika fluffig som kogrädden.
  • Äggvita – kikärtsspad går utmärkt att vispa med lite citron och socker till maräng. Även spad från andra baljväxter funkar men kan ge en liten bismak.
  • Hela ägg/äggula – 1 msk chiafrön eller krossade linfrön utrört i 3 delar vatten ersätter 1 ägg och håller ihop både hårda och mjuka kakor. Sockerkakan blir fluffigare med en mix av sojamjölk och äppelcidervinäger (och lite extra bakpulver).
  • Gelatin – agar agar som utvinns ur rödalger ger rätta veganska dallret.

Fakta: Mattias Kristiansson.

  • Ålder: 35.
  • Bor: Stockholm.
  • Yrke: Driver tidningen Vego sedan 2014. Poddar, instagrammar, skriver kokböcker – allt helt veganskt.
  • Drömmer om: Ett liv med min pojkvän Aman som flyttade till Sverige precis.
  • Aktuell: med boken ”Baka veganskt”, Semic förlag.
Veganska saffransbullar med mandelmassa
(4)

Veganska saffransbulla­r med mandelmassa

Saffran och mandelmassa är farligt gott ihop, så du kan bara föreställa dig hur de här smakar rykande heta. En till, tack!

Veganska saffransbullar
Veganska mandelmusslor
(4)

Veganska mandelmusslor

Mandelmusslor är en klassiker och så ska de förbli. Meeen, vi byter i år ut vispgrädden mot en vit chokladgrädde. Du kommer inte att bli besviken.

Veganska mandelmusslor

Veganska dadelpraliner

Dadelpraliner är superenkla att göra och går att variera i oändlighet. Försök att få tag på riktigt stora, saftiga dadlar.

Veganska dadelpraliner

Mandelkola och bountybitar

Ljuvliga recept på vegansk mandel- och kokoskola och bountybitar hittar du här.

Veganska bountybitar och  mandel- och kokoskola
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.