Så lagar du god husmanskost utan kött och mejerier

”Vi måste ta maten vi tycker om och göra den lite bättre”

Publisert:

Vegansk klassisk husmanskost.

Det blir det när matbloggaren Gustav Johansson står i köket.

– Det finns absolut en poäng att byta ut biff mot vegokött om vi vill äta mer klimatsmart och samtidigt laga rätter som vi älskar.

I höstas kom Gustav Johansson med sin kokbok ”Vegansk husmanskost”. I den bjuder han på svenska klassiker som spagetti med köttfärssås, biff stroganoff och raggmunk – helt utan kött och mejerier.

– Pappas köttbullar var hur goda som helst. Jag ville hitta ett sätt att behålla smakerna från min uppväxt och äta mer hållbart, säger Gustav Johansson som också driver den veganska matbloggen ”Jävligt gott”,

På Godare.se, Sveriges nya mat-tv-kanal och Aftonbladet Mat & dryck kan du nu se hur han lagar de klassiska rätterna på ett nytt och växtbaserat sätt.

– Jag vill dela med mig av min matglädje, ge tips och tricks som jag lärt mig genom åren och visa hur man lagar husmankost utan kött, grädde, smör och samtidigt får till en stor smakupplevelse, säger Gustav Johansson.

Det blir köttbullar med gräddig sås, crunchig hasselbackspotatis, pressgurka och lingon, fredagstacos med unik guacamole och pannkakor serverade med fluffig vegansk vispgrädde.

– Om hållbart ätande ska bli trovärdigt kan vi inte äta tråkig mat. Vi måste ta maten vi tycker om och göra den lite bättre, säger Gustav Johansson.

Matbloggaren Gustav Johansson.

Gustav Johansson tipsar: Så fixar du smaken på vegansk mat

  • Ägg – svavelsalt ordnar den äggiga smaken i ugnspannkakan eller äggkrämen. Överdosera inte! Äggvitans förmåga att binda luft i maräng eller fett i majonnäs eller béa ordnas med kikärtsspad.
  • Umami – den djupa smaken av välhängt kött, skaldjur och lagrad ost fixar du med soja eller misopasta. Du kan också bryna lök, vitlök, tomatpuré, rotsaker eller vegokött så att råvarornas yta börjar få färg.
  • Stekt smak – den så kallade maillardeffekten ger både färg och god smak när du bryner kött. Samma effekt uppstår om du bryner vegetariskt protein tillsammans med någon kolhydrat. Det kan vara vegoburgare eller grönsaker som innehåller protein.
  • Havssmak – tångkaviar och japanska nori- eller kombualger ger pinnarna eller gratängen rätta fisksmaken.
  • Smör – margarin är en bra ersättare men går inte att bryna i – då får du ta olja. Den nötiga smaken i brynt smör får du genom att rosta just (hassel)nötter.