Kall gurksoppa med dill och pistage
25 min
Av: Aftonbladet
Det här grundreceptet på äppelmos är jättegott och hur enkelt som helst att lyckas med.
Testa att krydda ditt äppelmos med vanilj, kanel eller kardemumma.
Om du vill ha ett nyttigare äppelmos kan du minska på sockret.
Portioner: ca 1 liter Tid: 30 min
1 kg äpplen, gärna svenska röda
0,5 dl vatten
ca 3,5 dl strösocker
1 kanelstång
1 tsk vaniljpulver
Skala och kärna ur äpplen och skär i mindre bitar. Förvara äppelbitarna i en skål kallt vatten tills du skalat och skurit upp alla äpplen.
Häll av äpplena och lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten och kryddor och låt koka upp tills äpplena är mjuka. Tillsätt därefter sockret och låt koka upp igen tills allt socker löst sig.
(Om du vill ha ett mindre sött mos kan du tillsätta sockret lite i taget och smaka av tills du tycker att äppelmoset är lagom sött.)
Ta ur kanelstången och mixa moset till önskad konsistens med en stavmixer.
Äppelmoset håller 1–2 veckor i kylskåp eller upp till ett år i frysen.
25 min
35 min
30 min
1 h 15 min
25 min
25 min
40 min
40 min
45 min
30 min
40 min
2 h 20 min
25 min
1 h
35 min
30 min
15 min
1 h
1 h 30 min
45 min
35 min
15 min
25 min
35 min
30 min
1 h 15 min
25 min
25 min
40 min
40 min
45 min
30 min
40 min
2 h 20 min
25 min
1 h
35 min
30 min
15 min
1 h
1 h 30 min
45 min
35 min
15 min