Så kyler du flaskan snabbt

Få rätt temperatur på ditt vin

Av: 

Elisa Amorelli

Viner

Många är vi som har stått med en flaska vin som vi vill servera kall NU.

Men hur gör man? Kan man använda något annat än is?

I klippet visar sommelieren Sarah Lindstrand Mboge tre smarta tips på hur du kyler flaskan – snabbt.

När du spontant vill öppna en flaska vitt är det trist att behöva servera den varm. Då kan du ta till något av Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge smarta tips på hur du kyler ner flaskan inom några minuter.

– Mitt bästa knep är att använda en ishink och fylla den med hälften vatten och hälften is. Sedan är det bara att snurra på vinflaskan lite då och då och så har du snabbt ett kallt vin, säger hon.

Har du ingen is hemma så finns det flera andra metoder att ta till för att få rätt temperatur. Spana in klippet här ovan så visar hon!

Rätt temperatur på ditt vin

Men hur vet man då vilken temperatur som är rätt? Och hur varmt eller kallt ska ett rött eller vitt vin vara för att smaka bäst?

Rätt gradtal ger vinet rätt balans och smakar bäst när de serveras vid följande temperaturer:

  • Rätt temperatur vita viner. Vita viner smakar generellt bäst vid 8- 10 grader. Smakrika vita viner får gärna serveras lite varmare för att all doft och smak ska komma till sin rätt, medan lätta viner vinner på att serveras nedåt 6 grader.
  • Rätt temperatur rödvin. Nästan alla röda viner trivs bäst vid 16–18 grader, då kommer dofterna och smakerna fram mer. Lätta rödviner får däremot gärna serveras vid 14–16 grader.
  • Rätt temperatur mousserande vin. Champagne och andra dyrare mousserande viner dricks gärna vid 9–10 grader. Vanliga prosecco och cava serveras helst vid 8–10 grader.
  • Rätt temperatur rosévin. Precis som proseccco serveras rosévin helst vid 8–10 grader för att få fram smakerna.
  • Rätt temperatur dessertviner. Vita dessertviner eller vita söta viner bör generellt serveras vid en temperatur av 8-10 grader. Röda söta viner serveras varmare vid 16-18 grader.

Källa: Systembolaget

Vad är rumstempererat vin?

Uttrycket att servera rött vin "rumstempererat" kom till när vi fortfarande hade centralvärme i våra bostäder, enligt Systembolaget. Då hade vi ofta runt 16–18 grader hemma.

I dag har vi det betydligt varmare – ofta en bit över 20 grader, så rumstempererat vin är alltid för varmt!

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara upp till 925 kr på dina första 4 matkassar! HelloFresh - smart & enkelt.

HelloFresh SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa vinerna till den goda höstmaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Viner

Vin

Sarah Lindstrand Mboge

MER OM GODARE

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Välkommen till Sarahs vinskola

Så smakar blått vin

Så läser du av vinetiketten

Vad är ett ”skinny” vin?

Skillnaden på boxvin och flaskvin

Druvorna att ha koll på hösten 2021

Druvans olika delar i vintillverkningen

20/20 regeln – så ska vinet serveras

Det betyder märkningarna på vinflaskorna

Så ska du hålla i vinglaset

Allt du behöver veta om naturvin

Här är godaste alkoholfria dryckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinkaraffer – Snygga tips till vinet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

Svenskt vin vinnare i år

Bubblande strid om namn på vin

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Smaken på chablis påverkas av klimatet

Här är årets glöggsmaker