Maten som kan frysas – tänk på det här

Så länge håller maten i frysen

Publisert:

Med mat i frysen sparar du enkelt tid och energi. Det är dessutom bättre för miljön än att slänga maten.

– Nästan allt går att frysa in, men det finns undantag, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.

Genom att frysa in maträtter och råvaror ökar hållbarheten flera gånger om. Det är perfekt för att minska matsvinnet och ett alldeles utmärkt sätt att spara matrester och sådant som man skördat i trädgården men inte hunnit äta upp.

När du har ont om tid eller bara vill ha lunch på jobbet är det dessutom guld värt att kunna ta fram en fryslåda och ställa in i micron.

– Frysen är ”number one”. Jag älskar min frys, säger Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Går all mat att frysa in?

Nästan all mat går att frysa in, men det finns vissa undantag. Som råa ägg till exempel. När vätskan i äggen fryser expanderar det, och kan göra att skalet spricker.

– Om det finns bakterier på äggskalet kan det då också komma in i ägget, säger Åsa Rosengren.

Maten som inte ska frysas – sju vanliga livsmedel

ARTIKLAR

Maten som inte ska frysas – sju vanliga livsmedel

 Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket vet hur du använder frysen rätt.
Ett av de bästa sätten för att minska matsvinnet är att börja frysa in mer.

Kan mat i frysen bli dålig?

Är det under 0 grader i frysen så växer inga bakterier eller mögel, så maten kan inte bli farlig. Det som kan hända är att kemiska förändringar i maten sakta gör att fetter härsknar och proteiner bryts ner, att köttet skiftar något i färg eller att maten blir frostskadad.

Det märker du exempelvis på kött som skiftar färg, eller frystorkas så att det nästan ser ut som ”brännskador” på köttet när det legat för länge i frysen. Du kan också se lite iskristaller i påsen.

– Men det kan som sagt inte bli farligt utan det är fullt ätbart. Det kan du vara trygg med. Man får använda fantasin, putsa bort iskristallerna och laga exempelvis gryta på köttet, säger Åsa Rosengren.

Tips: blanchera innan frysning

Ett tips för att hålla grönsaker fräscha är att blanchera dem lite snabbt innan nedfrysning. Det gör att de kemiska processerna stannar av.

Koka grönsakerna i lättsaltat vatten och kyl sedan snabbt ner dem i till exempel vatten med isbitar i.

– På så sätt håller de bättre och tappar varken färg eller smak i frysen, tipsar Åsa.

Frysa in ris, bulgur och quinoa

Du kan enkelt koka gryner som ris, quinoa, bulgur och couscous och frysa in till ett senare tillfälle.

Grynen håller upp till tre månader i frysen, perfekt att frysa in och spara om det blir över från middagen.

Frysa in ost

Ost har lång hållbarhet i kylen men går också bra att frysa. Smaken på osten förändras inte, däremot blir grynpipiga ostar som prästost, svecia och gräddost smuliga och svåra att hyvla.

– Mitt tips är att riva rester av ostar och slänga in det i frysen och använda det till gratänger.

  • Tips! Lägg osten i aluminiumfolie och en plastpåse när du fryser in den. Tänk på att låta osten tina långsamt för bäst smak.

Frys in friterad mat

Tyvärr håller sig inte nyfriterad mat så krispig om du fryser in den. När du tinar maten kan den i stället bli sladdrig, tråkig och inte alls särskilt inbjudande. Men den går fortfarande att äta.

Kan man frysa in varm mat?

Stoppa inte in varm mat i frysen. Det höjer temperaturen i hela frysen, och kan försämra kvalitén på det som ligger i närheten.

– Låt maten svalna av på bänken ett tag. Det bästa är snabb nedkylning genom att dela upp maten exempelvis i olika lådor, säger Åsa.

Vilken temperatur ska man ha i frysen?

I frysen är minst – 18 grader rekommenderat för att få en bra hållbarhet. Kom ihåg att frosta av frysen med jämna mellanrum så håller den bättre och får en lägre energiåtgång.

– Om du har en gammal frys som inte håller minus 18 grader så håller maten förmodligen lite kortare tid.

Frys in det som håller på att passera bäst före datum.

Så länge håller maten i frysen

Hur länge kan jag låta den där frostiga påsen med köttfärs ligga kvar längst in i frysen? Aftonbladet har sammanställt hela listan – minst så här många månader håller sig maten riktigt god i frysen.

– Även efter de här datumen går mest sannolikt maten bra att äta, även om det kanske inte blir samma toppkvalité som innan, säger Åsa Rosengren.

Bröd & dessert

  • Bröd: 3
  • Kakor: 8
  • Kakdeg: 3
  • Fruktpaj: 8
  • Muffins: 12
  • Choklad: 6
  • Pannkakor: 3
  • Våfflor: 1

Fisk & Skaldjur

  • Mager fisk: 6
  • Fet fisk: 2
  • Skaldjur: 3

Kött

  • Lamm: 6–12 (beroende på fetthalt)
  • Fläsk: 3 för feta delar, 6 för magra delar.
  • Nöt: 12
  • Hel kyckling/ kalkon: 12
  • Vilt: 4
  • Kokt skinka: 2
  • Bacon: 1
  • Korv: 2
  • Tillagat kött: 3

Mejeriprodukter

  • Mjölk: 3
  • Smör: 2
  • Keso: 3
  • Margarin: 12

Frukt och grönsaker

  • Citrusfrukt: 3
  • Andra frukter: 12
  • Nötter: 8
  • Grönsaker: 12

Soppor och grytor

  • Köttgryta: 4
  • Grönsakssoppa: 3
  • Köttbuljong: 3

Källor: Livsmedelsverket, branschorganisationen Svenskt kött, Svensk Fisk, Svenska Ägg, Arla och U.S. Food and Drug Administration, Foodsafety.gov, Better Health Channel 

Recept med mat som passar bra att frysas

Här hittar du recept på mat som passar att frysa in och som behåller sin ursprungliga struktur – typisk frysmat.

Mustig köttfärsgryta
(1633)

Mustig köttfärsgryta

Köttfärsgryta är enkel och god vardagsrätt som gillas av de allra flesta. Perfekt att göra storkok av och frysa in det som blir över. Håller sig lika gott i ungefär fyra månader i frysen.

Morotssoppa med ingefära – solgul goding
(95)

Morotssoppa med ingefära – solgul goding

Grönsakssoppor håller riktigt goda i ungefär tre månader i frysen. Den här härligt gula och lena soppan får ett extra sting av ingefära – och om du vill – lite chili.

Boxty – irländska potatispannkakor
(96)

Boxty – irländska potatispannka­kor

De här traditionella irländska pannkakorna är perfekta att frysa in och sedan ta ut när du vill ha en god frukost, lunch eller mellis. Servera med en klick crème fraiche eller knaperstekt bacon.

Håller sig riktigt goda i ungefär tre månader i frysen.

Lasagne med pumpa och kantareller
(3)

Lasagne med pumpa och kantareller

Lasagne är klassisk frys-mat som gör sig perfekt i matlådor. När man har ont om tid, lite ork eller bara vill ha lunch på jobbet är det perfekt att ta fram en fryslåda och ställa in i micron. Det här goda receptet är med pumpa och kantareller.

Matiga muffins med feta och soltorkade tomater
(35)

Matiga muffins med feta och soltorkade tomater

Mumsiga, matiga muffins är perfekta att göra många av – de håller sig riktigt goda i ett helt år i frysen! Oslagbara att enkelt kunna packa ner som matsäck och ta med på utflykt.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.